CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 24.05.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Akce NAVIS

V minulých dnech bylo ukončeno závěrečnou realizací šetření příslušníků Celního ředitelství České Budějovice pod krycím názvem „NAVIS“ týkající se nezákonné výroby a distribuce nezdaněných alkoholických výrobků porušujících práva duševního vlastnictví a nezákonné distribuce neznačených cigaret a řezaného tabáku.
Několikaměsíční rozpracování (pátrání) bylo ukončeno zásahem příslušníků odboru Pátrání Celního ředitelství České Budějovice, při kterém byly na dvou místech v rámci jihočeského kraje , mj.v Táboře, zadrženy dvě osoby, z nichž jedna přepravovala cigarety označené zahraničními tabákovými nálepkami a dále řezaný tabák. Výrobky byly určeny k uvedení do oběhu. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor a pozemků bylo zajištěno značné množství tabákových výrobků, neznačených v souladu se zákonem o spotřebních daních. Dále byly zajištěny již vyrobené alkoholické výrobky, komponenty na výrobu alkoholických výrobků a také kompletní stáčecí zařízení určené k plnění, uzavírání a označování alkoholických výrobků ve spotřebitelských baleních. V neposlední řadě byla zajištěna finanční hotovost pravděpodobně pocházející z trestné činnosti. 
Celkem bylo zajištěno 1.581 kartonů cigaret s ukrajinskými, běloruskými a moldavskými kolky (316.200 ks cigaret), 643 litrů alkoholických výrobků neoznačených kontrolní páskou včetně lihu určeného k jejich výrobě a 74,7 kg řezaného tabáku bez tabákové nálepky. Únik jen na spotřební dani byl předběžně vyčíslen na téměř milion korun. V současné době je případ nadále v šetření celníků, mimo jiné probíhají laboratorní rozbory zajištěných tabákových výrobků. Po doručení potřebných odborných vyjádření bude věc předána s návrhem na zahájení trestního stíhání podezřelých osob, kterým hrozí trest odnětí svobody až na osm let, zákaz činnosti a peněžitý trest. Ve věci zajištěného zboží bude s největší pravděpodobností rozhodnuto o propadnutí ve prospěch státu.
Tento případ je svým rozsahem jedním z největších svého druhu za několik posledních let. Srovnatelnými případy jsou realizace akce s krycím názvem „LOSTRIS“, kdy v srpnu loňského roku celníci zabránili úniku na SPD ve výši 11 milionů korun a akce „ECHELON“, při které byla v červenci roku 2009 v zemědělské usedlosti na Prachaticku odhalena nelegální linka na výrobu cigaret.

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky