CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 28.11.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Akce TAJFUN

V úterý 27. listopadu 2012 bylo ukončeno závěrečnou realizací šetření příslušníků Celního ředitelství České Budějovice pod krycím názvem „TAJFUN“ týkající se nezákonného nabízení, skladování a prodeje zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky.

V 11. hodin dopoledne celníci z českobudějovického celního ředitelství uzavřeli tržnici „U lomu“ v katastru obce Kaplice a celý prostor ohraničili páskou. Celníci měli již předem vydaný soudní příkaz k prohlídce tržnice s jejím plánkem. Začali systematicky kontrolovat jedno prodejní místo po druhém. Jednalo se celkem o 16 prodejních stánků a jeden zděný objekt vedle tržnice. K většině z nich byly dodány klíče. Ve čtyřech případech celníci narazili na uzamčené stánky. Po několika výzvách směrem k přihlížejícím prodejcům, aby prostory otevřeli, tito nereagovali a bylo přistoupeno k jejich násilnému otevření. Zajímavostí je, že v téměř každém stánku celníci objevili skryté prostory. Jednalo se o dvojité stěny nebo zamaskované úkryty ve stropě, které sloužily jako skladiště. Kontrola byla ukončena v pozdních odpoledních hodinách. 
 
Výsledkem této akce bylo zajištění celkem 3.515 kusů textilních výrobků a výrobků kožené galanterie. Dále bylo zajištěno 199 párů obuvi a 79 kusů hodinek, u kterých vzniklo podezření z porušení některých práv duševního vlastnictví. Celková prodejní hodnota originálních výrobků byla vyčíslena na částku 10.796.000,- Kč. Zajištěné zboží zůstane až do doby rozhodnutí soudu uloženo ve skladech celní správy. Pokud nebudou držitelé práv k ochranným známkám souhlasit s využitím předmětného zboží k humanitárním účelům, bude zboží následně zlikvidováno.

Od začátku roku 2012 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za 99 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky, obuv a CD a DVD nosiče. 


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky