CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 03.02.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Jihočeští celníci bilancovali rok 2011

Částkou ve výši převyšující šest miliard korun, která v sobě zahrnuje příjmy na clech a na daních, přispěli za rok 2011 do státního rozpočtu celníci na jihu Čech. Oproti roku 2010 jde o výběr menší o 184 milionů a tento rozdíl připadá téměř celý na daně z minerálních olejů, na které však připadá největší částka ve výběru spotřebních daní, a to téměř 5 miliard korun. Více jak 533 milionů korun inkasovali na spotřební dani z lihu a lihovin, 284 milionů na spotřební dani z piva, 480 tisíc korun na spotřebních daních z vína tabáku a tabákových výrobků. Celníci spravují také tzv. ekologické či energetické daně, tj. daně ze zemního plynu, pevných paliv a elektřiny. V roce 2011 zde vybrali částku převyšující 310 milionů korun. Na cle ze zboží, které je na území České republiky dovezené ze zemí mimo Evropskou unii, vybrali bezmála 90 milionů korun.

Se správou spotřebních daní také souvisí kontrolní činnost a vyhledávání nelegálního zboží. Patří sem kontroly zaměřené na přepravu a prodej zboží podléhajícího spotřební dani nebo odhalování skladů a nelegálních výroben tohoto zboží. Především se jedná o cigarety a alkohol. Největší případ za poslední tři roky skončil v srpnu 2011 závěrečnou realizací příslušníků Celního ředitelství České Budějovice pod krycím názvem LOSTRIS. Jihočeští celníci zajistili v Písku téměř 240 tisíc kusů nezdaněných cigaret, 423 litrů lihovin neoznačených kontrolní páskou a cca 7.467 kg řezaného tabáku. Únik jen na spotřební dani byl vyčíslen na více jak 11 milionů korun.

Také rok 2011 byl ve znamení kontrol týkajících se ochrany práv duševního vlastnictví a autorských práv. Jihočeští celníci zajistili velké množství padělků a napodobenin různého druhu zboží. Škoda způsobená majitelům ochranných známek a autorských práv by převyšovala částku 153 milionů korun. Oproti roku 2010 se jedná o téměř 14 milionů větší hodnotu zajištěného zboží. Nejvíce zajištěného zboží připadá na textilní výrobky a CD a DVD nosiče. Dále se jedná o výrobky kožené galanterie, sportovní zboží, hodinky, obuv, kosmetiku, pracovní nástroje, hračky apod.

Celní úřady loni na jihu Čech v 52 případech kontrolovaly, zda cizinci, kteří v jejich regionu pracují, tak činí v souladu se zákonem o zaměstnanosti. 55 cizinců z celkově 224 zkontrolovaných pracovalo bez platných povolení nebo vykonávalo práce, které byly s vydanými povoleními v rozporu. Více jak polovina nelegálně pracujících připadá na občany Ukrajiny, za nimi následovali občané Vietnamu. Celníci směřovali své kontroly do stavebnictví, obchodu (včetně tržnic), zpracovatelského průmyslu (včetně automobilového průmyslu), služeb včetně autoopravárenství, potravinářství, zemědělství, lesnictví, chemického průmyslu, kovovýroby a stravovacích a ubytovacích služeb. Dále bylo provedeno celkem 111 kontrol občanů EU. Ve 102 případech bylo zjištěno, že nebyla splněna informační povinnost zaměstnavatele daná zákonem o zaměstnanosti. V polovině případů se jednalo o občany Slovenské republiky a dále o občany Rumunska a Bulharska.

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky