CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 18.10.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Podloudná přeprava motorové nafty

Během tří dnů zajistili českobudějovičtí celníci ve dvou případech celkem 1.120 litrů motorové nafty a 20 litrů benzínu.
V pondělí 15. října ve večerních hodinách zastavili českobudějovičtí celníci na silnici I/39 u obce Kájov na Českokrumlovsku dodávkové vozidlo VW Transporter, které řídil 50-letý muž z Prachaticka. Celníci provedli kontrolu vozidla a zjistili, že muž přepravuje v nákladovém prostoru devět plechových kanystrů a tři plastové nádoby obsahující celkem 220 litrů motorové nafty a 20 litrů benzínu. Celníci požadovali od kontrolované osoby předložení dokladů, které by prokázaly původ a řádné zdanění vybraných výrobků dle § 5 zákona č. 353/2003 Sb., zákona o spotřebních daních. Odpověď byla záporná. Muž řekl, že žádný doklad nemá. Celníci odebrali vzorek deklarované motorové nafty a zboží zajistili. Výše úniku na spotřební dani byla vyčíslena na částku 2.666,- Kč.
V nočních hodinách z 16. na 17. října českobudějovičtí celníci na základě informací od Policie ČR provedli v Bechyni na Táborsku kontrolu dodávkového automobilu Ford Tranzit a zjistili, že se v nákladovém prostoru nachází plastová přepravní nádrž s výdejním zařízením s větším množstvím vybraných výrobků. Celkem se jednalo o 900 litrů motorové nafty. Ve voze se nacházeli řidič a jeho spolujezdec, oba zaměstnanci jedné západočeské firmy. Na výzvu celníků, aby předložili doklady k přepravované motorové naftě, sdělili, že žádný doklad nemají a ani žádný doklad od firmy nedostali. Dále vypověděli, že náklad vezou z Chebu do Plané nad Lužnicí, kde mělo dojít k vyložení a následnému natankování do firemních nákladních vozů. Dodávku i s natankovanou plastovou přepravní nádrží si vyzvedli od zaměstnavatele a u načerpání nebyli fyzicky přítomni. Celníci odebrali vzorek a zboží v hodnotě 32.400,- Kč zajistili. Výše úniku na spotřební dani byla vyčíslena na částku 9.900,- Kč.
V obou zjištěných případech mají celníci podezření na nezákonné jednání. V případě, že se toto potvrdí, hrozí majitelům propadnutí zboží ve prospěch státu a budou vyzváni k podání daňového přiznání a zaplacení spotřební daně.

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky