CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 06.02.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Přeprava nezdaněných pohonných hmot

V minulých dnech jihočeští celníci opět zajistili větší množství motorové nafty a topného oleje. V osmi případech celníci zajistili téměř 8 tisíc litrů této komodity a možný únik na spotřební dani byl vyčíslen na 80 tisíc korun. V případě, že se potvrdí podezření na nezákonné jednání, hrozí majitelům propadnutí zboží ve prospěch státu a doplacení spotřební daně.
V prvním případě bylo při kontrole dopravní společnosti v Milevsku nalezeno 12 plastových kontejnerů, ve kterých bylo uskladněno celkem 5.633 litrů motorové nafty. Kontrolovaná osoba nebyla po vyzvání schopna celníkům doložit doklady, které by prokázaly zdanění vybraných výrobků. Výše možného úniku na spotřební dani byla v tomto případě vyčíslena na částku 61.704,- Kč. Celníci následně odebrali vzorky a zboží zajistili.
Další případy mají společného jmenovatele.  Silniční kontroly, které prováděly mobilní hlídky jihočeských celníků. V sobotu 28. ledna zastavili v katastru obce Strážný celníci během několika desítek minut dvě vozidla, ve kterých řidiči převáželi celkem 700 litrů lehkého topného oleje. Zvláště nákladový prostor dodávkového vozidla obsahoval rozmanité druhy přepravních nádob – 1 plastový sud 225 l; 1 plechový sud 200 l;  1 plechový kanystr 20 l; 1 plastový barel 40 l; 4 plastové kanystry po 10 l; 1 plastový kanystr 25 l a 1 plastový kanystr 30 l. V obou případech se jednalo o vybrané výrobky dovážené z Německa, u kterých majitelé neprokázali jejich zdanění. V pondělí 30. ledna celníci u obce Ševětín zastavili osobní automobil, v jehož kufru vezl řidič několik přepravních nádob různých velikostí, které byly naplněny motorovou naftou o celkovém množství 305 litrů. Opět bez dokladů o zdanění. Další dva případy se staly ve čtvrtek 2. února. Při kontrole vozidla v blízkosti hraničního přechodu u Nových Hradů nalezli celníci v zavazadlovém prostoru čtyři plechové sudy a pět plastových nádob s neznámou tekutinou. Řidič vozidla uvedl, že se jedná o celkem 380 litrů lehkého topného oleje. Celníci od kontrolované osoby požadovali doklady, které by prokazovaly režim, v jakém jsou vybrané výrobky dopravovány nebo doklady, které by prokazovaly jejich zdanění. Muž předložil pouze doklad o zaplacení, vystavený rakouskou firmou z Weitry.   Celníci následně odebrali vzorky a zboží zajistili. Ve Slavonicích na Jindřichohradecku zajistili celníci celkem 305 litrů topné nafty, která byla převážena v několika přepravních nádobách v zavazadlovém prostoru osobního automobilu. Poslední dva případy jsou opět spojené s německým příhraničím.  V pátek 3. února a v sobotu 4. února prováděli celníci kontrolní činnost na silnici I/4 v obci Hliniště. V zavazadlových prostorech dvou vozidel nalezli a následně zajistili nádoby s celkem 342 litry lehkého topného oleje, u kterého majitelé neprokázali jejich zdanění. 
Jak jsme již informovali, v posledních měsících Celní správa zaznamenala a sleduje trend dovozu vybraných výrobků z příhraničních oblastí (Rakousko, Německo). Množí se případy přepravy vybraných výrobků v nádobách nepřevyšujících obsahem 1000 litrů, což souvisí s případnými přísnými podmínkami přepravy nebezpečných nákladů (ADR). Chceme tímto upozornit veřejnost, že v rámci Evropské unie je možné do České republiky přivézt bez dokladu o zdanění jen palivo, které máte v pevné nádrži automobilu a maximálně jen dalších dvacet litrů pohonných hmot v kanystru. Pokud celníci zastaví automobil a zjistí, že je vezeno větší množství pohonných hmot bez dokladu o zdanění, tak v tuto chvíli zboží zabaví a vyzvou majitele, aby tento doklad o zaplacení daně do určitého termínu dodal. Když tak neučiní, palivo propadne ve prospěch státu a majitel bude povinnen doplatit spotřební daň. Celníci mohou zastavovat a kontrolovat vozidla na celém území ČR. Pokud kdokoli nakoupí vybrané výrobky od těchto podloudných dovozců, tak se vystavuje stejným postupům a sankcím. Může se stát, že občan v dobré víře nakoupí levnější pohonné hmoty, které však nejsou zdaněny a nakonec ho to vyjde o mnoho dráž.
Veškeré informace týkající se problematiky spotřebních daní a dovozu nebo přepravy vybraných výrobků může veřejnost najít na internetových stránkách Celní správy ČR – www.celnisprava.cz.

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky