CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 10.11.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Pervitin a léky k jeho produkci celníkům neunikly

     Celníci věnují problematice nelegální přepravy a  držení drog a omamných látek pro jejich celospolečenskou nebezpečnost zcela mimořádnou pozornost. Neunikne jim ani sebemenší množství podezřelých látek. O tom svědčí i případ ze včerejšího odpoledne.
     V Náchodě nedaleko bývalého hraničního celního přechodu zastavili královéhradečtí celníci osobní automobil Ford Focus. Při důkladné kontrole našli pod sedadlem spolujezdce igelitový sáček se 156 tabletami léku Sudafed. Ten obsahuje v každé tabletě 60 mg pseudoefedrinu, látky, kterou „vařiči“ zneužívají k výrobě pervitinu. V příruční taštičce pak objevili plechovou krabičku s předměty k aplikaci drogy a tři „psaníčka“, z nichž v jednom byl přímo pervitin. Také speciální test stěrů z rukou mladíka potvrdil celníkům předchozí manipulaci s drogou.
     Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí muži trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.   
    Před několika dny východočeští celníci zajistili v Náchodě při vstupu do vnitrozemí téměř 3 tisíce tablet léků obsahujících pseudoefedrin.

por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky