CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 05.03.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Mobilní rentgen celní správy odhalil nelegálně přepravované cigarety

Téměř 390 tisíc kusů cigaret zajistili celníci olomouckého celního ředitelství při únorových silničních kontrolách. Ve všech případech pomohl k odhalení velkokapacitní mobilní rentgen, který dokáže během několika minut pomocí rentgenových paprsků odhalit nelegálně přepravované zboží.

První případ nelegální přepravy cigaret byl pomocí rentgenu zjištěn v sobotu 23. února, na silnici R 35 ve směru Hranice – Olomouc. Při kontrole dodávkového vozidla polské imatrikulace, provedené velkokapacitním mobilním rentgenem, byly zjištěny podezřelé anomálie v místech mezi kabinou řidiče a nákladovým prostorem. Během kontroly označených míst bylo nalezeno 170 tisíc kusů cigaret různých značek s ukrajinskými kolky. Téhož dne bylo stejným způsobem zjištěno dalších 140 tisíc kusů cigaret, a to v obytném karavanu rovněž polské imatrikulace.

O dva dny později odhalil mobilní rentgen další úkryty nelegálně přepravovaných cigaret. V autobusu české imatrikulace, který řídil občan ukrajinské národnosti bylo v prostoru nad klimatizací, v chladničce a v sedadlech cestujících nalezeno bezmála 37 tisíc kusů cigaret s ukrajinskými kolky.

Další tisíce cigaret odhalili celníci i následujícího dne. Při kontrole linkového autobusu české imatrikulace bylo v prostoru klimatizace nalezeno více než 40 tisíc kusů cigaret, přepravovaných v rozporu se zákonem.

Předpokládaný daňový únik byl v uvedených případech vyčíslen na téměř jeden milion sto tisíc korun.

Nejedná se o ojedinělé případy, kdy pracovníci olomouckého mobilního dohledu zabránili nelegální přepravě takového zboží přes území České republiky. Během loňského roku zajistili v rámci namátkových silničních kontrol téměř jeden milion sto tisíc kusů cigaret a 15 tisíc litrů alkoholu. Daňový únik byl vyčíslen v hodnotě více než sedm milionů korun.

     
 

por. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: 585 111 172
mobil: 724 434 404
fax: 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky