CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 10.06.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Společná tisková zpráva Celního ředitelství Olomouc a České inspekce životního prostředí

Inspektoři ČIŽP, ve spolupráci s přerovskými celníky a pracovníky živnostenského úřadu, odhalili prodejce chráněných druhů rostlin, mezinárodně chráněných druhů ptáků, a geneticky modifikovaných akvarijních rybek.

Dne 8. června 2008 proběhla, na chovatelské burze v Přerově, společná kontrolní akce  České inspekce životního prostředí, oblastních inspektorátů Olomouc a Brno, celníků spadajících pod Celní ředitelství Olomouc a pracovníků Živnostenského úřadu Přerov.

Kontrola odhalila tři případy porušení registrační povinnosti vyplývající ze zákona o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin „CITES“.  Prodejci nabízeli tři druhy papoušků Amazona oratrix – amazoňan velký (CITES I), Amazona leucocephala – amazoňan kubánský (CITES I) a Amazona albifrons – amazoňan běločelý (CITES II). Dále byl kontrolován prodejce zvláště chráněného kriticky ohroženého druhu rostlin kotvice plovoucí (Trapa natans) a cca 20 ks geneticky modifikovaných akvarijních rybek (Brachydanio rerio). Tyto rybky obsahují gen mořské medúzy, která způsobuje jejich svítivost. Kontrolami prodejců byla zjištěna porušení zákona o ochraně přírody a krajiny, zákona „CITES“ a zákona o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty.

Exempláře byly prodejcům ponechány a jednotlivé případy bude dále řešit ČIŽP.

Pracovníci živnostenského úřadu zjistili během zmíněné kontroly osm případů porušení živnostenského zákona a uložili blokové pokuty ve výši 4500,- Kč. Ve dvou případech zjistili  prodej zbraní (vzduchovky) bez koncesní listiny a povolení k prodeji.

Na místě samém byla pořízena fotodokumentace.

 

 

     
  

por. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: 585 111 172
mobil: 724 434 404
fax: 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky