CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 15.09.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Celníci odhalili nelegálně pracující cizince

V polovině minulého týdne odhalili celníci z Valašského Meziříčí a Šumperka celkem deset nelegálně pracujících cizinců. 

Kontrolní skupina celníků, pracovníků Úřadu práce a Inspektorátu cizinecké policie v Šumperku se při kontrole zaměřila na předem vytipovaný subjekt v Zábřehu, zabývající se výrobou potravinářských výrobků. Při prověřování dokladů pěti osob uzbecké a moldavské národnosti bylo zjištěno, že vykonávají pracovní činnost bez vydaného povolení k zaměstnávání a dvě osoby dokonce bez platného povolení k pobytu.

Téhož dne prováděli kontrolu i celníci z Valašského Meziříčí. Zaměřili se na objekt v Rožnově pod Radhoštěm. Zde byly prováděny práce a služby související se stavební činností. Při prověřování pěti osob ukrajinské národnosti bylo zjištěno, že všechny vykonávají práci v rozporu s vydaným povolením.

Zjištěné případy budou postoupeny k dalšímu řízení Úřadu práce v Šumperku a Vsetíně. Za nelegální zaměstnávání cizinců lze zaměstnavateli uložit pokutu až do výše dvou milionů korun.  

Nejedná se o ojedinělý případ, kdy celníci v rámci Olomouckého a Zlínského kraje zjistili zaměstnávání cizích státních příslušníků v rozporu se zákonem. V letošním roce provedli více než 140 kontrol, při nichž prověřili doklady 213 pracujících cizinců. Šedesát z nich nemělo platné povolení k zaměstnání a devět platné povolení k pobytu na území ČR. Celníci odhalili nejvíce nesrovnalostí při zaměstnávání cizinců zejména v oblasti gastronomie, obchodu a služeb, stavebnictví, výroby potravinářských výrobků i nápojů a kovovýroby.


por. Marie Bortlová 
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: 585 111 172
mobil: 724 434 404
fax: 585 111 113  e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky