CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 12.02.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Celníci stále bojují proti nelegálnímu obchodu

Při běžných kontrolách obchodních firem zadrželi více než 300 kusů triček, která vykazovala znaky napodobenin nebo padělků ochranných známek. Dále 57 tisíc kusů nekolkovaných cigaret při kontrole mezinárodního vlaku, a také neznačený alkohol při kontrole prodejny potravin.

 Ve středu 10. února prováděli olomoučtí celníci kontroly obchodních firem v jednom z nákupních center v Olomouci. Zaměřili se zejména na prodej a skladování zboží, které by mohlo vykazovat znaky napodobenin či padělků ochranných známek. V jednom případě zjistili, že česká právnická osoba nabízela k prodeji trička, jež byla opatřena ochrannou známkou společnosti Ed Hardy. Jednalo se o 326 kusů dámských triček s dlouhým i krátkým rukávem. Předběžně vyčíslená škoda způsobená majiteli ochranné známky činí bezmála 500 tisíc korun. Zboží je nyní zadrženo a zjištění bylo oznámeno zástupci společnosti Ed Hardy.

Úspěšní byli celníci také 5. února, když v ranních hodinách kontrolovali mezinárodní vlak, který jel z Polska do Rakouska. V jednom z kupé nalezli u ženy polské národnosti pět zavazadel s bezmála 57 tisíci kusy cigaret různých značek. Ty byly označeny ukrajinskými a běloruskými kolky. Předpokládaný daňový únik byl vyčíslen na 180 tisíc korun.

Dalších téměř 16 tisíc kusů cigaret bez tabákových nálepek zajistili přerovští celníci ve středu 10. února, když prováděli kontroly zaměřené na značení výrobků podléhajících spotřební dani. V jedné prodejně potravin a přilehlé restauraci v obci Bělotín zajistili uskladněné cigarety bez kolku a lihoviny v množství 33 litrů bez prokázání řádného zdanění. Předběžně je daňový únik vyčíslen na více než 53 tisíc korun.
 
Nejedná se o ojedinělé případy, kdy pracovníci Celního ředitelství Olomouc zabránili nelegální přepravě a prodeji zmíněného zboží na území ČR. V rámci různých kontrol zajistili v loňském roce více než 700 tisíc kusů cigaret, 230 kilogramů tabáku a bezmála 11 tisíc litrů alkoholu. Daňový únik byl předběžně vyčíslen na 4 miliony korun.

Celní ředitelství má k dispozici fotodokumentaci.

 
 
 


por. Bc. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 724 434 404
fax: +420 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky