CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 10.03.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Kokain v tělních dutinách dalšího Afričana

Celníci letos zaznamenali již druhý případ pašování kokainu v těle. Cizinec převážel v břišní dutině čtyři kontejnery s kokainem.

Olomoučtí celníci prováděli ve čtvrtek 4. března v nočních hodinách kontrolu mezinárodního rychlíku. Ten jel z Polska do Rakouska. Všimli si jednoho z cestujících, který vykazoval indicie naznačující pašování drogy. Pocházel z oblasti západní Afriky a trvalý pobyt měl v Evropské unii. Celníci provedli další kontroly za účelem detekce přítomnosti omamné psychotropní látky. Ty potvrdily výskyt drogy v těle. Následné CT vyšetření s jistotou prokázalo, že muž ukrývá v tělních dutinách čtyři kontejnery s neznámou látkou. Po vyloučení těchto předmětů z těla, za přítomnosti celníků, byl proveden drogový test a orientační vážení. Pasažér převážel v tělních dutinách 114 gramů kokainu. V lednu byl odhalen podobný případ, kdy cizinec přepravoval stejným způsobem 160 gramů kokainu.

Olomoučtí celníci případ předali pracovníkům Celní protidrogové jednotky Generálního ředitelství cel, kteří zahájili trestní řízení. V současné době je cizinec ve vazbě a hrozí mu trest odnětí svobody až deset let.

Pašování kokainu v tělních dutinách je velmi nebezpečným trendem. V případě poškození obalů drogy dochází k okamžitému úmrtí pachatele. Tato metoda pašování má přesto vzrůstající tendenci. Jen v roce 2009 čeští celníci zabránili pašování kokainu do České republiky tímto způsobem ve dvanácti případech. Celní správa ČR používá účinné metody k jeho odhalování. Z taktických důvodů však nelze tyto metody zveřejnit.

Celní ředitelství má k dispozici videozáznam a fotodokumentaci.

 
 
 


por. Bc. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 724 434 404
fax: +420 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky