CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Olomouci 13.02.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Olomouc

Celníci zabránili obchodu s nezdaněnou naftou

Olomoučtí celníci realizovali v minulých dnech závěrečnou část operace „JIH“. Zadrželi organizovanou skupinu osob, která nelegálně obchodovala s motorovou naftou. Pachatelé dopravili na naše území bezmála jeden milion 300 tisíc litrů minerálního oleje. Celníci tak zabránili daňovému úniku, který byl předběžně vyčíslen na více než 23 milionů korun.
 
Ve dnech 26. a 27. ledna vyvrcholila závěrečná část operace, která byla zaměřena na obchodování s nezdaněnou naftou. Probíhala na různých místech ve Zlínském, Olomouckém a Jihočeském kraji. Organizovaná skupina pachatelů pořizovala technické oleje od německé společnosti v období od března loňského roku do ledna 2012. Pachatelé nakládali zboží v Rakousku a dodávali je v plastových kontejnerech o objemu tisíc litrů do České republiky. Deklarovali je jako zboží, které nepodléhá spotřební dani. To však dále prodávali jako motorovou naftu, aniž by přiznali a zaplatili SPD a DPH. Dopravili tak na naše území bezmála jeden milion 300 tisíc litrů oleje a daňový únik byl předběžně vyčíslen na více než 23 milionů korun.
 
Na realizaci závěrečné části akce se podíleli nejen celníci z odboru pátrání celního ředitelství, ale také zlínští kriminalisté. Společně zadrželi devět osob české národnosti, provedli 17 domovních prohlídek, 18 prohlídek jiných prostor, zajistili jedno nákladní a šest osobních vozidel, tankovací zařízení, sedm čerpadel a necelých 16 tisíc litrů minerálních olejů.

Všem devíti osobám bylo sděleno obvinění ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a tří z nich jsou stíhány vazebně. Pachatelům hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

V loňském roce olomoučtí celníci zadrželi a nepropustili na český trh více než 160 tisíc litrů nezdaněných minerálních olejů. Zabránili tak úniku na daních ve výši dvou milionů korun.

Celní ředitelství má k dispozici fotodokumentaci a videozáznam.


por. Bc. Marie Bortlová
Tisková mluvčí CŘ Olomouc
tel: +420 585 111 207
mobil: +420 724 434 404
fax: +420 585 111 113
e-mail: m.bortlova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky