CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 13.05.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Pěstitelé máku a konopí mají povinnosti

Do konce měsíce května mají osoby pěstující mák setý nebo konopí na ploše větší než 100 m2 tzv. ohlašovací povinnost. Vyplývá to ze Zákona o návykových látkách (č.167/1998 a novela zákona č.362/2004).

Plodiny zmiňované v zákoně je možno pěstovat za určitých podmínek. Patří sem především předání hlášení příslušnému celnímu úřadu podle místa pěstování do konce měsíce května s výměrem osetých ploch a odhadem těch výměrů pozemků, kde hodlají pěstitelé pěstovat mák a konopí v příštím kalendářním roce. Nejpozději do pěti dnů před provedením sklizně musí nahlásit údaje o zneškodnění plodin a do konce prosince příslušného kalendářního roku pak i množství sklizené makoviny, konopí, semene máku setého a semene konopí.

Jak provést ohlašovací povinnost a správně vyplnit příslušné tiskopisy stanoví prováděcí vyhláška č.151/2005 Sb., která je k dispozici na webových stránkách Celní správy (www.cs.mfcr.cz).

Za nesplnění ohlašovací povinnosti ve stanoveném termínu hrozí pokuta až do výše půl miliónu korun. Pracovníci celní správy, kterým od ledna přibyla novelizací Zákona o návykových látkách další kontrolní činnost, věří, že nebudou muset přistupovat k žádným sankcím a pěstitelé se s povinnostmi včas vypořádají.

 


Karel Moškoř 
tiskový mluvčí CŘ Ostrava  tel.: 596270307  fax: 596270399  mobil: 602507852  e-mail: k.moskor@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky