CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 24.02.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Moravskoslezští celníci vybrali více než 2 miliardy

Moravskoslezští  celníci vybrali více než 2 miliardy

Celníci v Moravskoslezském kraji vybrali v loňském roce na clu, daních a jiných poplatcích více než 2,2 miliardy korun.

Největší podíl tvoří výběr spotřební daně z vybraných výrobků, což je okolo 1,8 miliardy korun. Podstatnou část činí daň z minerálních olejů a to 1,64 miliardy, na dani z lihu  se vybralo téměř 133 miliónů korun, z dalších vybraných položek jako je pivo, víno a tabákové výrobky pak zbývajících 0,07 miliónů. Správa spotřebních daní se stala pro Celní správu ČR nosným pilířem vykonávaných činností. Ve srovnání s rokem předcházejícím vybraly útvary   Celního  ředitelství Ostrava  o 830 miliónů korun více.

Šest celních úřadů v regionu Frýdek – Místek, Karviná, Krnov, Mošnov, Opava a Ostrava dále na clu, dani z přidané hodnoty a spotřební dani vybírané při dovozu zboží ze zemí mimo Evropskou unii vybraly více než 470 miliónů korun. Tři čtvrtiny z vyměřeného cla, tedy přes 220 miliónů korun bylo odvedeno do společné pokladny EU, zbývající jedna čtvrtina ( skoro 75 miliónů)  pak putovala do státního rozpočtu.  

Další položky odvodů do státní pokladny tvoří vybrané částky jako například pokuty, úroky z prodlení, penále či exekuční náklady a správní poplatky. V těchto oblastech se odvedlo téměř dalších 5 miliónů korun.  Necelé tři milióny tvoří rovněž poplatky za  náhrady nákladů řízení při kontrole přetížených vozidel. Jen za uplynulý rok  celníci v rámci Moravskoslezského kraje zvážili na 64 tisíc kamionů. 

 


Roman Miarka 
Tiskový mluvčí CŘ Ostrava
tel: 596 270 329  mobil: 602 744 141  fax: 596 270 399  e-mail: r.miarka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky