CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 24.06.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Firmy obchodující se zeměmi mimo EU musí mít od prvního července číslo EORI

    Identifikační číslo EORI je od 1. července 2009 povinné u firem, které vyvážejí zboží do zemí mimo EU, dovážejí zboží ze zemí mimo EU, nebo převážejí zboží v celním režimu tranzitu (NCTS, TIR, ATA), tedy i mezinárodních dopravců.
    Změny prováděcího předpisu k celnímu kodexu (NK 2454/93) vydané nařízením Komise č. 312/2009 jsou účinné od 1. 7. 2009. Týkají se zavedení tzv. EORI čísla, spočívají v zavedení nových ustanovení, která upravují problematiku registrace a identifikace hospodářských, případně dalších subjektů pro kontakt/komunikaci s orgány celní správy v členských státech Evropské unie. Účelem změny je jedinečná identifikace uvedených subjektů ve všech členských státech Společenství. Pro identifikaci bude použit tzv. EORI číslo, kterým se rozumí číslo jedinečné v celém Společenství. Toto číslo bude subjektu přiděleno určeným orgánem státní správy (v souladu se stanovenými pravidly). Určeným orgánem státní správy v České republice je Celní správa ČR a prováděním registrace subjektů do registru EORI čísel jsou pověřeny všechny tuzemské celní úřady.

    Celní správa ČR ve snaze ulehčit tuzemským subjektům rozeslala v květnu více než 22 tisícům tuzemským hospodářským subjektům EORI čísla automaticky.
Subjekty, které do konce do května 2009 neobdržely sdělení o přidělení čísla EORI si musí o přidělení čísla EORI požádat u jimi zvoleného tuzemského celního úřadu. Na žádosti, kterou obdrží na kterémkoliv celním úřadu či ji najdou na internetových stránkách celní správy www.celnisprava.cz, vyplní údaje ve stanoveném rozsahu a vyjádří v žádosti svůj souhlas či nesouhlas se zveřejněním údajů v registru EORI čísel. K žádosti o registraci předloží k nahlédnutí originál rozhodnutí o přidělení IČ nebo jeho ověřenou kopii. Pokud je na žádosti vyplňováno i DIČ, potom musí být předložen i originál rozhodnutí o přidělení DIČ, nebo jeho ověřená kopie. Pracovník zvoleného tuzemského celního úřadu po zpracování žádosti předá nebo zašle poštou zástupci hospodářského subjektu osvědčení o registraci EORI. Žádost nepodléhá správnímu poplatku.

V České republice jsou přidělovány dva typy čísel:
- číslo EORI (také „řádné číslo EORI“); toto číslo EORI spolu s několika dalšími údaji o subjektu je přenášeno do centrálního registru Společenství, je platné ve všech členských státech Společenství a nemá časově omezenou platnost,
- příležitostné číslo EORI (také „ad hoc číslo EORI“); toto ad hoc číslo EORI je přidělováno v případech, kdy je třeba evidovat osobu a údaje o ní pro potřeby celní správy; číslo se nepřenáší do centrálního registru Společenství, je platné pouze v České republice a má časově omezenou platnost.

Celní úřady registrují do EORI následující subjekty:
a) právnické osoby, které mají sídlo na území České republiky,
b) fyzické osoby – podnikatele, kteří mají bydliště na území České republiky,
c) právnické osoby, které mají sídlo mimo území EU,
d) fyzické osoby – nepodnikatele bez ohledu na jejich bydliště. Těmto osobám bude přidělováno příležitostné číslo EORI.

V České republice nemohou být zaregistrovány subjekty:
- se sídlem v jiném členském státě EU než v České republice, přičemž tyto subjekty musí být zaregistrovány v tom členském státě, kde mají své sídlo;
- které již byly zaregistrovány v jiném členském státě EU, kde jim bylo přiděleno řádné číslo EORI.

    Více informací získáte na stránkách www.celnisprava.cz. Případné dotazy je možné zasílat na e-mailovou adresu: cz_eori@cs.mfcr.cz.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky