CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 17.02.2009


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Prodejce ukryl alkohol i v zavazadlech na mopedu

 

    Během jediného dne se severomoravští celníci na různých místech regionu přesvědčili o tom, že se alkohol neoznačený kontrolní páskou stále prodává.

    První porušení zjistili celníci v provozovně v Karviné. Zde se našlo 25 litrů lihovin i tabákové výrobky bez povinného označení kontrolní páskou. Podobně dopadla kontrola další provozovny v Ostravě. I tady byl připraven alkohol ve spotřebitelském balení a tabáková směs k prodeji. Jednalo se o dvacet litrů lihovin a téměř devět kilogramů tabáku.

    Nejkurióznější případ zaznamenali mošnovští celníci při jedné z prováděných kontrol prodejního místa ve Fulneku. Ti nejprve našli tři litry lihovin v batohu prodejce a dále pak v zavazadlech připevněných na zaparkovaném mopedu tovární značky Babeta dalších  22 litrů nelegálně vyrobených lihovin ve spotřebitelském balení bez kontrolní pásky. Tento moped sloužil prodejci jako vhodné místo k dočasné úschově lihovin před samotným prodejem. Prodejce měl tento moped přímo na očích a spoléhal, že tímto způsobem má nelegální lihoviny nejen pod svou kontrolou, ale že nikoho nenapadne, že by se vlastně mělo jednat o úkryt.

    I když daňový únik na spotřební nečiní závratné částky, jednalo se ve všech těchto případech zhruba o 23 tisíc, prodejci se vědomě dopouštějí porušení předpisů  tím, že nakládají na daňovém území České republiky s neznačeným lihem a tabákovými výrobky. Pro spotřebitele může takový nelegální nákup sice znamenat ušetření nějaké té koruny, je tady ale především zdravotní riziko spojené zejména s konzumací nekvalitně vyrobeného alkoholického moku.

 

 

 

por.Karel Moškoř
Tiskový mluvčí CŘ Ostrava  tel: 596 270 307  mobil: 602 507 852  fax: 596 270 399  e-mail: k.moskor@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky