CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 25.01.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Nelegální obchodování se nevyplácí

Vidina rychlého zisku nelegálním obchodováním se stala osudnou pro vietnamského občana. Dne 21. 1. 2010 na příjezdové komunikaci z Polské republiky do České republiky prováděli pracovníci Celního ředitelství Ostrava kontrolu vozidel se zaměřením na dopravu vybraných výrobků (tabákové výrobky, cigarety, alkohol).
 Za účelem zjištění, zda jsou přepravovány vybrané výrobky a zda množství a druh odpovídají údajům na průvodních dokladech, hlídka mobilního dohledu zastavila náhodně vytipované vozidlo.
 Řidič vozidla byl vietnamské národnosti a tvrdil, že nepřepravuje žádné cigarety ani tabákové výrobky, ale neznačkový textil. Po otevření zavazadlového prostoru pracovníci mobilního dohledu objevili pět krabic a černý igelitový pytel, vše řádně zalepené páskou. Po otevření zásilek bylo zjištěno, že se nejedná o textil, nýbrž o krabičky cigaret různých značek bez platné české tabákové nálepky. Tyto krabičky byly opatřeny tabákovou nálepkou psanou v azbuce a u zásilky nebyly přiloženy žádné doklady. Výše uvedeným jednáním došlo k podezření ze spáchání trestného činu a dále k porušení zákona o spotřebních daních.
 Celkem bylo nalezeno 36.000 ks cigaret, zboží bylo zajištěno a převezeno do celního skladu. Prodejem těchto neoznačených cigaret by stát přišel na daních o téměř 70 tisíc korun.
 Vzhledem k tomu, že se jedná o jeden z mnoha případů nelegálního obchodování, budou celní orgány v těchto namátkových kontrolách pokračovat.
   
 

por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky