CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 07.11.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Kontrolní akce ŠKVOR na severu Moravy

Celkem 97 cizinců porušilo zákon o zaměstnanosti.

V týdnu od 31. 10. do 6. 11. proběhla celostátní kontrolní akce s krycím názvem „ŠKVOR“ zaměřená na zaměstnávání cizinců. Cílem akce bylo odhalit nelegální zaměstnávání cizinců a monitorování jejich výkonu pracovní činnosti v předem vybraných odvětvích.  Ostravští celníci zkontrolovali 12 firem, kdy u sedmi z nich bylo zjištěno pochybení a porušení zákona o zaměstnanosti.

V Moravskoslezském regionu bylo zkontrolováno 121 cizinců, ať už ze zemí EU, tak i z „třetích zemí“. Výsledek byl překvapující: u 80 cizinců z EU nebyla splněna oznamovací povinnost vůči místně příslušnému úřadu práce o nástupu k výkonu činnosti a 17 cizinců z Vietnamu a Ukrajiny neprokázalo uzavření pracovněprávního vztahu nebo zaměstnání na základě jiné smlouvy.

Pracující „nelegálové“ se hledali na stavbách, v restauracích, bistrech nebo v obchodě. Zátah celníků odhalil cizince z Vietnamu, Ukrajiny, Lotyšska, Slovenska a Polska.         

Zjištěná porušení budou předána místně příslušnému úřadu práce jako podnět k zahájení správního řízení za účelem uložení sankce. Zaměstnavatelé mohou za „načerno“ pracujícího cizince dostat pokutu až do výše 5 milionů korun.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky