CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 02.04.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Trh zaplavují padělky oblíbených elektronických cigaret

Padělky oblíbených elektronických cigaret zaplavují náš trh.

Za tři měsíce letošního roku pracovníci Celního úřadu Mošnov zajistili padělky elektronických cigaret a vonných esencí v hodnotě 1.310.000 korun. Statistika prozradila, že se jednalo o 10 kilogramů vonných esencí dopravovaných v kanystrech, téměř 3.500 kusů ampulí o obsahu 10 nebo 30 mililitrů a 120 kusů sad elektronických cigaret. Zboží cestovalo leteckou dopravou k příjemcům v naší republice. Celníkům v hledáčku uvízly zásilky, u nichž byly deklarovány pochybné údaje (nízká cena, druh zboží…) a především se jednalo o dovoz z rizikových zemí, např. z Číny. Balení esencí a cigaret originálu neodpovídá, ale prodejní cena bohužel ano.
Vonné esence do elektronických cigaret, což je hitem roku 2012, jsou označovány způsobem stejným nebo zaměnitelným se známými ochrannými známkami značek Dunhill, F1, Red Bull, Marlboro, L&M, Davidoff, Pall Mall, Camel, 555 state, Winston, Drum, Golden Virginia nebo Britisch American Tobacco.

Dle sdělení některých zástupců majitelů ochranných známek se jedná o neoprávněné označení výrobků. V mnoha případech majitelé ochranných známek ani tyto vonné esence do elektronických cigaret nevyrábějí!

Vzhledem k tomu, že ampule nejsou opatřeny informacemi o složení výrobků, lze předpokládat, že užití esencí a elektronických cigaret v konečném důsledku nepřinese spotřebiteli ten správný užitek.  

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky