CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 17.02.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Tržnice skrývala téměř tisíc litrů alkoholu

Tržnice v Českém Těšíně skrývala téměř tisíc litrů neznačeného alkoholu v hodnotě 250.000 korun a na nástupišti vlakového nádraží bylo odhozeno přes 20.000 kusů neznačených cigaret.

Pracovníci hlídky mobilní skupiny Celního ředitelství Ostrava prováděli rutinní kontrolu areálu tržnice v Českém Těšíně. Ve třech provozovnách se jim podařilo odhalit celkem 872 litrů alkoholu ve spotřebitelském balení neznačeného kontrolní páskou. V jednom případě se prodávající snažila alkohol ukrýt v přilehlých prostorách tržnice, další prodejce zvolil úkryt v prázdné prodejně a největší množství nelegálního alkoholu našlo místo v neudržovaných sklepních prostorách. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na téměř 200.000 korun.

Nejen neznačený alkohol, ale i neznačené cigarety uvízly v síti celníků z mobilní skupiny. Běžná kontrola na vlakovém nádraží v Českém Těšíně. Těsně před příjezdem vlaku směr Praha přišli na nástupiště dva mladíci s velkými cestovními taškami. Celníci pojali podezření, že v zavazadlech jsou vybrané výrobky a tak se vydali směrem k mužům. Ti nemeškali, odhodili kabely a začali utíkat. Nereagovali ani na výzvu „Celní správa, jménem zákona, stůjte“. Jeden z nich využil davu lidí, kteří čekali na vlak, a prokličkoval mezi nimi do pochodu nádraží, druhý to vzal přes koleje a utekl do centra města. S ohledem k nebezpečí v kolejišti a taktéž k nutnosti zabezpečení cestovních kabel, celníci upustili od pronásledování obou osob. Celkem 20.400 kusů cigaret, to byl obsah obou zavazadel. V tomto případě byl daňový únik vyčíslen na necelých 43.000 korun.

Při kontrolní činnosti příslušníků mobilní skupiny byl odhalen alkohol a cigarety bez platných nálepek, ale také omamné a psychotropní látky. V nočních hodinách, ale tentokrát v obci Bohumín, celníci při kontrole spatřili osobní motorové vozidlo české imatrikulace, jak parkuje na sjezdu z komunikace směrem do pole. Od něj odjíždělo další vozidlo směrem na Starý Bohumín. Celníci zamířili k zaparkovanému vozidlu, ve kterém se nacházel řidič a spolujezdkyně. Příslušníci je vyzvali k předložení dokladů a poté provedli i kontrolu vozidla.  Nervozita řidiče signalizovala, že nebude vše v pořádku…V odkládacím prostoru dveří byla digitální váha, prostor pod sedadlem skrýval plynový hořák, plastovou lžičku a plátěný pytlík s obsahem plastové dózy s bílou krystalickou látkou. Spolujezdkyně na výzvu celníků ze své kabelky vyložila plastové obaly, tzv. dealerky, s rostlinnou látkou. Rovněž byly nalezeny potřeby k aplikaci návykových látek (skleněné a plastové trubičky). Vozidlo i cestující byli převezeni na pracoviště celní správy ve Starém Bohumíně, kde byly provedeny orientační zkoušky na omamné a psychotropní látky s použitím narkotestů. Výsledek byl jednoznačný. Krystalická látka – 21 g metaamphetaminu a rostlinná látka – 11g canabisu, neboli marihuany. Případ byl předán pracovníkům Policie České republiky. Uvedeným jednání došlo k podezření z porušení trestního zákona, kdy pachatel může být potrestán odnětím svobody až na dvě léta. 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky