CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 03.02.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Protidrogová akce "BOSS"

Dne 31.1. 2005 byla v brzkých ranních hodinách zahájena závěrečná fáze akce protidrogového oddělení Celního ředitelství Plzeň s krycím názvem “BOSS“, při níž byli v Plzni a v Praze zadrženi dva muži podezřelí z mezinárodního obchodu hašišem, kterého se měli dopouštět na území Nizozemí a Spolkové republiky Německo.

Rychlé zákroky proti podezřelým provedli příslušníci protidrogového oddělení Celního ředitelství Plzeň za asistence zásahové jednotky Celní správy ČR ( SON ) a detektivů plzeňské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu PČR.

Zatčení předcházela spolupráce protidrogového oddělení Celního ředitelství Plzeň a protidrogového oddělení Kriminální policie Rosenheim ( SRN ) při vyšetřování dvou nelegálních obchodů hašišem na území Spolkové republiky Německa, uskutečněných v rozmezí měsíců dubna a května 2004.

V tomto období byl dopraven z Nizozemí na území Spolkové republiky Německa ve dvou po sobě jdoucích zásilkách vysoce kvalitní hašiš o celkovém množství 2,5 kilogramu ( 1 kg a 1,5 kg ). Příjemci hašiše byli členové česko-marokánské skupiny působící v oblasti Rosenheimu, dva Češi z Plzně ( 27 a 28 let ) a Marokánec ( 38 let ), kteří zajišťovali následně jeho distribuci na německý drogový trh. Při pokusu prodat v pořadí druhou zásilku hašiše však byli zadrženi německými bezpečnostními orgány.

Muži zadržení 31.1. 2005 při závěrečné fázi akce figurovali v popsaných nelegálních obchodech jako hlavní organizátor a dodavatel hašiše působící na území Nizozemska a jako kurýr zmiňovaných drogových transportů z Nizozemí do SRN.

V případě hlavního organizátora se jedná o 39-letého českého obchodníka s holandským nábytkem se zázemím na území Nizozemí a ČR a kurýrem byl 21-letý barman z Plzně. Jejich totožnost a důkazy proti nim se podařilo zajistit v průběhu trestního řízení vedeného policejním orgánem protidrogového oddělení Celního ředitelství Plzeň, který případ předal policejnímu komisaři Služby kriminální policie a vyšetřování Správy Západočeského kraje.

V Plzni, Praze a Milíně ( okres Příbram ) byly provedeny domovní prohlídky, při kterých byly zajištěny významné listinné a věcné důkazy a přes 2 mil. Kč, jejichž původ bude předmětem dalšího šetření.

Policejní komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Správy Západočeského kraje zahájil proti podezřelým trestní stíhání pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů podle ustanovení § 187 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 4 písm. c) trestního zákona, za což jim v případě, že budou uznáni vinnými, hrozí trest odnětí svobody v délce trvání 10 až 15 let.

Pozn.: cena za dávku – 1 gram stojí přibližně 100 – 300 Kč, dle kvality

Záběry ze zadržení hlavního organizátora jsou k dispozici.


 


Jitka Blahutová 
tisková mluvčí CŘ Plzeň  tel.: 377204125  fax: 377326130  mobil: 604221204  e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky