CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 04.04.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Nálezy chebských celníků při víkendových kontrolách stánkového prodeje

Během uplynulého víkendu provedli pracovníci Celního úřadu Cheb, v rámci pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu, řadu kontrolních zásahů na tržnicích a tržištích na území působnosti tohoto úřadu. Během provedených kontrol bylo nalezeno značné množství cigaret, které nebyly značeny způsobem stanoveným ze zákona o spotřebních daních a dále množství nahraných zvukových a obrazových nosičů a rovněž textilní výrobky, u kterých existuje důvodné podezření, že toto zboží nepochází ze zemí Evropské unie a uniklo dohledu celních orgánů. Celkem se jednalo o

více než 110.000 ks neznačených cigaret s vyčísleným únikem na povinných poplatcích v částce přesahující 117.000 Kč

9.800 ks hudebních kompaktních disků a audiovizuálních DVD nosičů

bezmála 500 ks textilních výrobků podezřelých z úniku dohledu celních orgánů v přibližné hodnotě přesahující 500.000 Kč.

Zboží bylo na místě zajištěno a přemístěno do skladových prostor CÚ Cheb.

Neobvyklých zjištění se dočkali celníci zejména při kontrole na tržnici Dragoun v Chebu. Poblíž jednoho ze stánků byl objeven podzemní vchod směřující pod úrověň přístupové cesty. Kontrolou nezajištěného vchodu, byly ve zdejších sklepních prostorách zjistěny skladováné neznačené cigarety, nahraná hudební a obrazová média a textilní výrobky podezřelé z úniku dohledu celních orgánů. Dále zde byly nalezeny desítky kilogramů obalového materiálu potištěného logem cigaret značky Marllboro určeného ke zhotovení cigaretových krabiček. To svědčí o tom, že v těchto prostorách mohlo docházet k jejich plnění v rámci nelegální výroby cigaret.

Při zahájení kontroly dalšího ze stánků byli uvnitř za uzamčeným vchodem spatřeni němečtí zákazníci, které zde zřejmě při svém náhlém úniku uzavřeli trhovci. Uzamčené osoby se hlasitě dožadovaly propuštění z prostor prodejního stánku. To jim bylo umožněno po příchodu zástupce společnosti spravující tržnici, který zajistil otevření stánku. Poté byly kontrolou stánku nalezeny další neznačené cigarety, nahraná hudební a obrazová média a textilní výrobky podezřelé z úniku dohledu celních orgánů. Ohledáním vnitřních prostor stánku bylo zjištěno, že trhovci uzamkli prostor zevnitř a při svém úniku se protáhli mřížemi uvnitř stánku, který pak opustili po střeše.

 


Pavel Polanka   referent poradenství a konzultace   a zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň  tel.: 377 204 180  mobil: 731 126 394  e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz   
Skočit na začátek stránky