CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 09.08.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Chebští celníci se zaměřili na nelegální tabákové výrobky

Během uplynulých pěti dnů provedli pracovníci Celního úřadu Cheb na území působnosti tohoto úřadu řadu úspěšných kontrolních akcí zaměřených na dodržování příslušných předpisů z oblasti spotřebních daní. Během provedených kontrol bylo nalezeno značné množství tabákových výrobků, které nebyly značeny způsobem stanoveným ze zákona o spotřebních daních.

Dne 4. srpna 2005 při kontrole v „kamenném obchodě“ v Mariánských Lázních, část Úšovice, bylo zjištěno, že v této provozovně dochází k prodeji tabáku dýmkového a lulkového bez označení tabákovou nálepkou. Tabák určený k prodeji v jednotlivých baleních, neoznačených tabákovou nálepkou, byl nalezen rovněž v přilehlých prostorách provozovny. Dále zde byly nalezeny

  • skladované cigarety značky Marlboro neznačené způsobem stanoveným ze zákona o spotřebních daních, a dále
  • tabák volně ložený spolu s jednotlivými prvky obalového materiálu určeného ke kompletaci do jednotlivých balení pro konečné spotřebitele, jako etikety potištěné názvem výrobku a dále lístky s uvedením příslušné gramáže v jednotkovém v balení. To svědčí o tom, že v těchto prostorách mohlo docházet k jejich plnění v rámci nelegální výroby tabákových výrobků.

V místě nálezu bylo zajištěno téměř 10 kg tabáku a 5000 ks cigaret s celkovým možným únikem na spotřební dani v částce vyšší než 14000 Kč.

V následujících dnech bylo nalezeno další množství neznačených cigaret, které byly určeny k prodeji na tržištích.

5. srpna 2005 objevili celníci v igelitovém pytli v příručním skladu uvnitř neoznačeného prodejního stánku na vojtanovském tržišti 7000 ks cigaret, které byly označeny neplatnými kolky nebo nebyly těmito nálepkami opatřeny vůbec, s únikem na spotřební dani ve výši zhruba 11000,- Kč.

Dne 8. srpna 2005 bylo při kontrole na tržnici Dragoun v Chebu nalezeno v zadní přepažené části jednoho z prodejních stánků téměř 22000 ks neznačených cigaret různých značek. Výše úniku na povinných poplatcích byla z tohoto množství vyčíslena na více než 30.000 Kč. Neznačené cigarety byly na místě zajištěny.


Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel.: 377 204 180
mobil: 731 126 394
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky