CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 17.08.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Přijaté výsledky inventarizace zásob lihovin v působnosti Celního ředitelství Plzeň

Ze současných dispozic vyplývá, že v působnosti Celního ředitelství Plzeň, tj. na území Plzeňského a Karlovarského kraje, odevzdalo celním orgánům výsledky povinné inventarizace zásob lihovin, ve smyslu zákona o povinném značení lihu č. 676/2004 Sb., 5172 subjektů. Odpověď na otázku, v jaké míře byla povinnost provedení inventur ze strany povinných subjektů splněna, není jednoznačná.

Ve spolupráci s příslušnými živnostenskými úřady a Českým statistickým úřadem byly s předstihem vyhotoveny seznamy subjektů, u kterých by mohla vzniknout povinnost provedení inventarizace lihovinových zásob. Z těchto podkladů vyplynul předpoklad, že se inventarizace týkala asi 9715 subjektů a svoji povinnost by tedy splnilo asi 53 % subjektů. Takovéto vyhodnocení však bude nutné posuzovat velice citlivě a nezávazně, jelikož neexistuje jednoznačné kritérium pro vytvoření databáze subjektů povinných k mimořádné inventarizaci lihovin z registru podnikajících subjektů. Jako parametry pro výběr byly použity všechny možné odvětvové klasifikace ekonomických činností, jejichž charakter by mohl zakládat vznik povinnosti inventarizace lihovin. Výčet těchto činností je celkem pestrý a klasifikace činnosti může ve své obecnější podstatě zahrnovat i subjekty, na které se problematika značení, resp. inventarizace lihovin, nevztahuje.

Kontrolu provedení mimořádné inventarizace zásob lihovin budou provádět celní úřady na území Plzeňského a Karlovarského kraje namátkově, s důrazem na posouzení vzniklých pochybností o řádném zdanění lihovin. Při samotné kontrole bude ověřeno, zda se v daném případě jedná o subjekt, u kterého vznikla povinnost provedení inventarizace zásob lihovin.

Povinným podnikajícím osobám, které neprovedly ke dni nabytí účinnosti zákona inventarizaci zásob lihovin (1.7.2005) a nepředaly inventurní soupis celním orgánům v mezní zákonné lhůtě do 31.7.2005, hrozí uložení pokuty od 50 000 Kč. Celní orgány věnovaly patřičné úsilí tomu, aby potřebné informace distribuovaly podnikatelům i široké veřejnosti. Touto cestou byly rovněž v rámci spolupráce správních úřadů kontaktovány krajské úřady Plzeňského a Karlovarského kraje s požadavkem na zprostředkované vystavení poskytnutých informačních letáků na úředních vývěskách městských a obecních úřadů a pracovišť živnostenských úřadů.


Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel.: 377 204 180
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky