CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 23.03.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Celníci ukončili protidrogovou akci "Liána"

Protidrogová akce „Liána“ byla včera 22.3.2007 ukončena v Chebu zadržením dvojice obchodníků s pervitinem (metamfetaminem). Jedná se o muže a ženu  vietnamské národnosti ve věku 40 a 36 let, kteří organizovali obchody s pervitinem z Chebu do Německa.
Proti oběma již bylo zahájeno trestní stíhání pro trestný čin nedovolená výroba a držení psychotropních látek a jedů  s trestní sazbou 10-15 let odnětí svobody.
Jsou důvodně podezřelí z toho, že na základě předchozích objednávek zajišťovali a prodávali německým odběratelům pervitin vyrobený na našem území. Během sedmi měsíců byl tímto způsobem vyvezen do Německa téměř 1 kg pervitinu.
V Německu jsou v souvislosti s tímto případem stíhány 4 občané SRN ve věku 22-24 let, kteří osobně prováděli nebo zajišťovali transport pervitinu z Chebu do Německa a následně jeho prodej.
Akce Liána je za poslední tři měsíce již druhou akcí celníků ve spolupráci s orgány SRN proti obchodníkům s drogami působících na Chebsku.
Na konci minulého roku ukončili akci „Ankara“, jejíž okolnosti nemohly být  s ohledem na stav vyšetřování dříve zveřejněny.
V rámci akce Ankara byly zadrženy  3 osoby na českém území a 3 na německém území. Tyto osoby se podílely na obchodu s pervitinem z ČR do SRN a některé z nich naopak na přípravě přepravy drogy extáze ze SRN na naše území. V souvislosti s tímto případem zajistila německá policie bezmála 130 000 tablet extáze. 

Bc. Jitka Blahutová
tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel.:  377 204 125
mobil:   604 221 204
e-mail:   j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky