CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 04.06.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

V Chebu přibývá kontejnerů s padělky

Celní úřad Cheb projednává na pracovišti na Karlovarské ulici denně v průměru 20 kontejnerů naplněných zbožím z Vietnamu a Číny. Kontejnerové zásilky putují po moři do přístavu v Hamburku a dále jsou dopraveny na nákladních vozidlech do tuzemska. Všechny kontejnerové zásilky prochází celní kontrolou, neboť zboží ze států mimo EU podléhá clu a  DPH. Často také celníci v kontejnerech nacházejí padělky, neboli zboží, které porušuje práva k ochranným známkám.
Značný nárůst pokusů o dovoz padělků zaznamenali chebští celníci v měsíci květnu, kdy našli padělky ve 12 kontejnerech.
(v předchozích měsících byly padělky nalezeny v průměru ve čtyřech případech za měsíc)
Celkově se v měsíci květnu zajistilo 129.262 kusů či párů textilu a obuvi, na kterých byla neoprávněně použita ochranná značka. V kontejnerech celníci našli například plážovou obuv se značkou Spiederman, ručníky, osušky, trička a kšilty se značkou Disney, čepice se značkou Beckham, čepice a trička se značkou Adidas. Zajímavostí je i kontejnerová zásilka s obsahem 63.684 kusů podprsenek opatřených značkou Hello Kity.
Hodnota originálního zboží uvedených značek by přesahovala 185 milionů korun.
Dovoz velkého množství padělků z Číny je narůstajícím problémem nejen u nás, ale i v ostatních státech EU. Celníci proto zahájili ještě intenzivnější dohled na dováženým zbožím.

 

     
 

Bc. Jitka Blahutová
tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel.:  377 204 125
mobil:   604 221 204
e-mail:   j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky