CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 19.07.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Průběh akce "Cool" v západních Čechách

Dne 17.7.2007 proběhla na několika místech v západních, severních a středních Čechách  závěrečná realizace akce Celní správy ČR a policie s názvem „Cool“  proti organizované skupině osob zabývající se nelegální výrobou a distribucí cigaret a tabákových výrobků. (Souhrnou tiskovou zprávu vydalo GŘC a ÚOKFK dne 18.7.2007 – www.celnisprava.cz)

Celníci z oddělení Pátrání Celního ředitelství Plzeň pracovali na akci Cool zaměřené proti výrobcům nelegálních tabákových výrobku několik měsíců.
V úterý 17.7.2007 bylo provedeno několik prohlídek bytových i nebytových prostor v Chebu, v obci Obilná u Chebu a v okolí Ostrova nad Ohří a v obci Štěnovice na Plzeňsku. Při akci bylo v objektech zadrženo zásahovou jednotkou celkem 21 lidí vietnamské národnosti.

Prohlídky potvrdily následující skutečnosti.
V rodinném domě u Ostrova nad Ohří byly vyráběny z tabákových listů balíčky s tabákem ke kouření, které byly prodávány v maloobchodní síti pod značkami Beta, Komodor, Atlas. (celníci zde zajistili 320 kg hotových výrobků, folie, zatavovačky, etikety, atd. )
V bytu Chebu probíhal tisk falešných kolků a obalového materiálu potřebného pro výrobu cigaret. (byl zajištěn počítač, ve kterém byly uloženy vzory pro tisk českých i zahraničních kolků na cigarety)
V garáži v Chebu bylo nalezeno 4.150.000 kusů cigaret v platech připravených k balení do krabiček.
V Obci Obilná u Chebu byla v bývalém statku objevena manufaktura na výrobu a balení cigaret. Zde se nacházelo velké množství obalového materiálu, archů s kolky a 2.800.000 kusů cigaret v různém stádiu balení.
Dvě místnosti v objektu sloužily zároveň jako ubytovna pro zaměstnance manufaktury. V době zásahu zde bylo zadrženo 18 mladých Vietnamců. Tito lidé zde pracovali a žili ve zcela nevyhovujících podmínkách.
V nebytovém objektu v obci Štěnovice byly nalezeny pouze zbytky po výrobě tabákových výrobků, ale celníci zde objevili pěstírnu konopí. Nacházelo se v ní 650 sazenic marihuany. V šetření tohoto zjištění se pokračuje.   
   


 

     
   

Bc. Jitka Blahutová
tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel.:  377 204 125
mobil:   724 060305
e-mail:   j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky