CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 31.12.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

V chebské tržnici zajištěny pirátské hudební a filmové kopie


     Při provádění dozorové činnosti chebských celníků v úterý 30.12.2008 v areálu tržiště ve Sv. Kříži u Chebu bylo zajištěno značné množství plagiátů hudebních a filmových titulů na audiovizuálních nosičích, které byly nabízeny k prodeji.

V prostorách jednoho z prodejních stánků bylo zajištěno 1.925 ks pirátských kopií hudebních a filmových titulů na zvukových a obrazových nosičích CD a DVD, u nichž je zřejmé, že se jedná o nelegální kopie autorských děl zvukových a obrazových.
Případná škoda způsobená majitelům autorských práv byla v daném případě vyčíslena v částce přesahující 1.100.000 Kč.

Na základě označení prodejního stánku se nyní celníci zaměřují na identifikaci provozovatele předmětného prodejního místa. 
     Na odhalování nelegálního obchodu s hudebními a filmovými tituly se celní správa zaměřuje z hlediska ochrany spotřebitelů, kteří jsou nabídkou a prodejem pirátských kopií autorských děl protiprávně klamáni.


     CÚ Cheb v roce 2008 při své kontrolní činnosti realizoval bezpočet úspěšných kontrolních zásahů v rámci ochrany práv duševního vlastnictví (zejm. práv k ochranným známkám a práv autorských). V oblasti kontrol stánkového prodeje a rovněž při prohlídkách kontejnerových zásilek dováženého zboží CÚ Cheb v letošním roce zajistil přibl. 528 tisíc ks či párů nelegálního zboží (textilní výrobky, obuv, hodinky, CD, DVD, apod.). Prodej zboží zajištěného touto aktivitou by způsobil majitelům práv duševního vlastnictví škodu v částce vyčíslené na 522 milionů korun.


Pavel Polanka  zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky