CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 22.05.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Výsledky prohlídek masivního tržiště "Svatý Kříž" u Chebu


     Kontrolní opatření neobvyklého rozsahu, která uplatnila celní správa v kooperaci s Policií ČR v areálu příhraničního západočeského tržiště v obci Svatý Kříž u Chebu, potvrdila svoji opodstatněnost. Ve dnech 17. – 18. května byl podroben kontrole kompletní areál místního rozlehlého tržiště. S využitím souhlasu státního zástupce bylo provedeno přibližně 450 vnitřních prohlídek prodejních stánků, přistavených vozidel aj. prostor. Do akce bylo nasazeno celkem 670 celníků; vzhledem k tomuto četnému zastoupení se účast týkala útvarů celní správy z regionů celé ČR. Souběžně prováděli kontrolní činnost rovněž přítomní inspektoři ČOI.

Pozornost byla primárně zaměřena na skladování a prodej nelegálních tabákových výrobků. Tento záměr navazuje v rámci pátrací operace „ASTOR“ na výsledky kontrolního zásahu celníků a policistů z počátku května, při kterém byla odhalena nelegální výroba a distribuce cigaret, včetně kompletní výrobní linky, v Letech u Dobřichovic.
V rámci provedených prohlídek bylo nalezeno:

  • přibližně 630 440 ks skladovaných neznačených cigaret (tj. cca 31 522 krab.), jejichž uvedením na trh by byl způsoben daňový únik v částce přesahující 1.210.000 Kč; dále komponenty pro výrobu cigaret;
  • textilní výrobky (97 775 ks) a obuv (12 129 párů) označené logy a symboly světových značek, které by mohly porušovat práva majitelů ochranných známek; 
  • bezmála 55 000 ks plagiátů hudebních a filmových titulů na zvukových a obrazových nosičích.

Veškeré nelegální zboží bylo zajištěno a jeho celková hodnota byla vyčíslena v částce      188.668.000,-.
 
     Tržiště v obci Svatý Kříž zůstává nadále pod stálým dohledem celní správy. Od měsíce října loňského roku je v pořadí 13. tržnicí v západočeském příhraničí, kde celní orgány uplatnily toto dozorové opatření dlouhodobého charakteru.


Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel: 377 204 180
e-mail: p.polanka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky