CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 08.07.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

V dovážené zásilce celníci odhalili skrytě označenou značkovou obuv

    Chebští celníci odhalili pokus o dovoz pravděpodobných padělků značkové obuvi, u nichž bylo chráněné označení pro jejich transport maskováno důmyslným provedením. Zboží bylo do tuzemska přepravováno v kontejnerové zásilce z Číny. Celková škoda způsobená majiteli ochranné známky případným uvedením zboží na trh byla vyčíslena v částce přesahující 10,5 milionu korun.

Zásilka zboží obsahovala 5.892 páry pánských sportovních bot, jejichž místy zdvojený svršek zakrýval prvky totožné s registrovanou ochrannou známkou „adidas“. Tradiční výrazné „tři pruhy“ na stranách bot, charakteristické pro originální výrobky, byly provizorně přešity další tenkou vrstvou použitého materiálu s méně poutavým motivem. Je zřejmé, že po nenáročném odstranění klamavých svrchních štítků, měla být obuv na trhu nabízena spotřebitelům jako zboží zaměnitelné s výrobky originální značky.
 
Pravděpodobné padělky, jejichž nabídkou a prodejem jsou spotřebitelé protiprávně klamáni, byly na místě zadrženy. Současně byl kontaktován držitel dotčeného práva k ochranné známce, který je oprávněn patřičnými kroky zamezit propuštění podezřelého zboží do volného oběhu.

transportní zpracování bot s méně atraktivním designem
zdvojený svršek obuvi zakrývá originální označení překryté tradiční "tři pruhy" na stranách
detail boty s překrytým chráněným označením poodhalený kus dvojitého svršku odkrývá znaky padělku
boty s originálním označením po odstranění klamavého překrytí

Bc. Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel.:   377 204 180
e-mail: 
p.polanka@cs.mfcr.cz

 

V letošním roce zjistili příslušníci Celního úřadu Cheb obdobné nesrovnalosti u 44 dovážených kontejnerových zásilek a zajistili zboží podezřelé z padělků, které by způsobilo újmu držitelům práv duševního vlastnictví v úhrnu přesahujícím 710 milionů korun.


Skočit na začátek stránky