CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 29.03.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Celníci zajišťují falešný sekt

V měsíci únoru a březnu se na trhu začaly objevovat padělky šumivého vína KRYMSKOE IGRISTOE. Celníci ho objevili zejména na tržnicích v příhraničí, ale také v kamenných obchodech. Největší výskyt falešného sektu byl zaznamenán na Chebsku a Karlovarsku, kde celníci ve 12 prodejních místech zajistili zatím 336 lahví. Jedná se o bílé i červené víno balené v lahvích o obsahu 0,7 nebo 1,5 litru.
Také jihočeští celníci mají stejný poznatek. Ti doposud zajistili 68 lahví podezřelého sektu v kamenných obchodech ve Strážném a v Českých Budějovicích.
Zástupce majitele jmenované ochranné známky odborným posudkem potvrdil, že zajištěné láhve jsou padělky. Provedenou expertízou byla zjištěna celá řada rozdílů na etiketách originálu a padělků.
 Spotřebitel může falešný sekt rozpoznat zejména podle následujících markantů:
- padělek má na hlavní etiketě v dolní části pod nápisem v azbuce vytištěn doplňující název v chybné podobě, konkrétně je v nápisu písmenko Y navíc. Místo KRIMSKOE IGRISTOE je na etiketě padělku KRIMSKOYE IGRISTOE
- padělek nemá na hlavní etiketě ochranný prvek – hologram (hologram tvoří pět přes sebe v řadě položených penízků)

Padělky sektu byly odhaleny v této fázi podle vzhledu etiket a obalu. Jedná se jednoznačně o porušení práv duševního vlastnictví. Dalším otazníkem je také obsah lahví. Celníci proto poznatek postupují k expertíze do celní laboratoře, která prozkoumá obsah nápoje z hlediska jeho složení a případného úniku na spotřební dani.
O výsledcích zkoumání bude celní správa veřejnost informovat.

 originální etiketa originální etiketa-červené padělaná etiketa padělek sektu 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky