CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 03.09.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Důmyslně zamaskované padělky značkové konfekce

Celkem 4.160 kusů důmyslně upravených padělků dámských kabátů a bund dvou italských módních značek „Moncler“ a „Peuterey“ zachytili při včerejší kontrole celníci na pracovišti v Chebu. Zboží bylo dovezeno z Číny a mělo směřovat na náš trh. Příjemcem zboží byla firma se sídlem v Praze.
Na první pohled se zboží nejevilo jako padělky, protože nebylo opatřeno žádným logem chráněných značek. Při bližším zkoumání však celníci zjistili, že loga ochranných známek jsou na oděvech důmyslně skryta. Například knoflíky na bundách s nápisem Moncler byly přetaženy krytkami bez nápisu. Nášivky s logy značek byly zamaskovány jinými nášivkami nebo čistou látkou.
Padělky byly pravděpodobně zamaskované pro účely celní kontroly a až před distribucí na trh měly být „maskovací prvky“ z oděvů odstraněny.
Celníci o záchytu padělků informovali majitele ochranné známky, který se nyní proti propuštění padělků na náš trh může bránit právní cestou.
Škoda způsobená majitelům ochranných známek byla orientačně stanovena na 62 milionů korun. 
 S důmyslně upravenými padělky se chebští celníci setkali letos již podruhé. V prvním případě to byla obuv značky „adidas“, jejíž loga byla zamaskována plastovými štítky.(viz TZ CŘ Plzeň ze dne 8.7.2010)
 Snaha dostat padělky na náš trh přes důkladné kontroly celní správy se u některých obchodníků evidentně zvyšuje a vede ke stále větší vynalézavosti v obcházení práv duševního vlastnictví.

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky