CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 16.12.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Kontrolní akce na lihoviny a tabák

Kontrolní akci zaměřenou na prodej a přepravu lihovin a tabákových výrobků uskutečnili v uplynulých dnech západočeští celníci. Akce proběhla ve třech etapách, přičemž v první etapě se celníci zaměřili na prodejny v příhraničí, ve druhé na provozovny a gastronomická zařízení ve vnitrozemí a ve třetí etapě na dopravní prostředky na komunikacích. Celníky zajímalo, zda je prodávané či přepravované zboží řádně zdaněno, zda jsou tabákové výrobky opatřeny kolkem a lihoviny kontrolní páskou.
V kamenném obchodě v areálu tržnice Svatá Kateřina celníci zajistili 214 litrů lihovin, ke kterým prodejce nedoložil doklad o zdanění výrobků. Všechny lahve s alkoholem sice byly opatřeny kontrolní páskou, ale u 4 lahví celníci zjistili, že kontrolní páska byla původně vydána jinému výrobci a pro lahve s jiným objemem. Z kódu na kontrolní pásce lze uvedené identifikační údaje zjistit. Kromě alkoholu celníci zajistili také 423.336 kusů cigaret, u kterých prodejce neprokázal zdanění.
Na tržnici Svatý Kříž v Chebu celníci zajistili 107 litrů lihovin a 11 kg tabáku a 117.433 kusů cigaret. Ani v tomto případě prodejci nepředložili ke zboží žádné doklady prokazující zdanění.
V případě, že důkazy o zdanění zboží prodejci nedoloží a bude jim doměřena spotřební daň a zboží propadne ve prospěch státu.
Jiné prohřešky v prodeji a přepravě lihovin a tabákových výrobků během akce zjištěny nebyly.

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky