CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 09.02.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Kontroly elektronického mýtného

Od počátku letošního roku se povinnost platit mýtné za užití zpoplatněných komunikací rozšířila i na vozidla nad 3,5 tuny. Do konce roku 2009 spadala do systému elektronického mýtného pouze vozidla nad 12 tun. Pro celní správu to znamená několikanásobný nárůst počtu kontrolovaných vozidel.
Do konce ledna ještě platily loňské roční dálniční kupóny, ale od února již musí být všechna vozidla nad 3,5 tuny, která užívají zpoplatněné pozemní komunikace, vybavena funkčním elektronickým zařízením, tzv. jednotkou premid a zaevidována v systému elektronického mýtného. 
V prvním únorovém týdnu, kdy začaly naplno kontroly mýtného i u vozidel nad 3,5 tuny, nezaznamenali celníci výrazný nárůst prohřešků či problémů souvisejících s přechodem na elektronické mýtné, kromě ojedinělých případů u zahraničních vozidel. Neopakoval se tedy stav jako v roce 2007, kdy bylo elektronické mýtné u nás poprvé zavedeno. Tehdy bylo zejména zpočátku zjišťováno množství nedostatků, např. zcela chybějící elektronická zařízení či jejich chybné nastavení. Tento stav vypovídá o tom, že české firmy a řidiči již mají s tímto systémem zkušenosti a přechod na elektronické mýtné i u menších vozidel nepřinesl výrazné problémy.

Západočeští celníci kontrolují mýto na dálnici D5 v úseku od  Rozvadova  k Rudné u Prahy. Kontrola je prováděna v nepřetržitém provozu pomocí 4 speciálně vybavených vozidel. V Karlovarském kraji je zpoplatněn pouze krátký úsek rychlostní silnice R6 a kontrolu zde provádí 1 vozidlo. Technologie kontrolních vozidel rozezná, zda je kontrolované vozidlo vybaveno elektronickým zařízením a zda je správně nastaveno. Kontrola se může provádět jak u jedoucích vozidel, tak u vozidel zaparkovaných na odstavných místech či čerpacích stanicích.
Vozidla jsou také nově dovybavena platebními terminály, které slouží pro výběr pokut uložených v blokovém řízení za přestupky. Výše pokuty může u některých přestupků dosáhnout až 5.000 Kč, protože výše sankcí se u většiny přestupků novelou zákona o provozu na pozemních komunikacích od 1. ledna zvýšila.
Celníci kontrolují nejen mýto, ale také dálniční známky v systému časového zpoplatnění. Stejně jako policie mohou za přestupky ukládat řidičům pokuty.
Úhradou pokuty na místě platební kartou by se měla odstranit většina problémů, které celní správa v minulosti měla s následným vymáháním pokuty, zejména od zahraničních řidičů. V prvních dvou měsících, kdy byly terminály do vozidel instalovány, využilo 20% řidičů, kterým byla uložena bloková pokuta, možnost zaplacení pokuty kartou. 

 celník kontroluje premid kontrola premidu čtečkou


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky