CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 16.06.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Padělky poslouží dětem

Zboží, které celní správa zajistila z důvodu porušení práv k ochranným známkám, se podařilo uplatnit pro dobrou věc.
 Zástupci Celního úřadu Tachov včera 15.6.2010 předali 120 kusů oblečení Kojeneckému ústavu s dětským domovem v Plzni.

V roce 2006 Celní úřad Tachov odhalil při kontrole dováženého zboží dětský textil, který porušoval práva duševního vlastnictví. Jednalo se o 4.985 kusů dětských teplákových souprav, které byly neoprávněně označeny ochrannou známku Tygger a 5.963 kusů dětských bavlněných kompletů s označením Bob The Builder.
Městský soud v Praze na základě určovacích žalob podaných zástupci majitelů ochranných známek rozhodl, že se jedná o padělky a následně Celní úřad Tachov rozhodl o propadnutí zboží.
Většinou musí být zboží zlikvidováno, ale v tomto případě lze z částí kompletů a souprav ochranné značky odstranit, aniž by došlo k jejich poničení. Majitelé ochranných známek s poskytnutím zboží pro humanitární účely souhlasili a celní správa může zboží nabídnout veřejně prospěšným organizacím a zboží jim předat.
Kojenecký ústav s dětským domovem v Plzni je jednou z organizací, která o využití zboží pro humanitární účely má zájem. Spolupráce ústavu s celní správou začala v roce 2008, kdy Celní úřad Tachov předal kojeneckému ústavu 150 kusů dětských soupraviček.

Celní úřad Tachov ještě disponuje značným množstvím dvou druhů oblečení.  Jsou to dětské kraťasy a tepláčky ve velikostech 98 až 116.
Žádost o bezúplatný převod padělků pro využití k humanitárním účelům si mohou podat organizace, které splňují podmínky stanové zákonem č. 191/1999 Sb., o opatřeních týkajících se dovozu, vývozu a zpětného vývozu zboží porušujícího některá práva duševního vlastnictví, v platném znění.
Přejímající organizace, které si o zboží požádají, mají povinnost z textilu ochranné značky odstranit a zboží z vnitřní strany označit nápisem humanita.
Žádosti o poskytnutí zajištěného zboží pro humanitární účely se podávají prostřednictvím Celního ředitelství Hradec Králové. Žádosti lze zasílat i elektronickou poštou na adresu:
ipr@cs.mfcr.cz
Veškeré potřebné kontakty a informace lze také najít na webových stránkách celní správy.

batolatům zboží poslouží   


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky