CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 14.05.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Prostory toalet sloužily obchodníkům jako sklad nelegálního zboží

     Jako záložní sklad využívali asijští prodejci v železnorudské prodejní hale prostory toalet, z nichž vyzvedávali nelegální zboží určené k prodeji svým zákazníkům. Tyto praktiky vysledovali ve čtvrtek 13.5.2010 klatovští celníci, kteří v prodejním objektu pohyb osob monitorovali s podezřením na skladování a prodej výrobků porušujících předpisy ve vztahu k uvádění zboží na spotřebitelský trh.
 
Pozornost celníků se nejprve soustředila na osobu prodejce, který při svých četných návštěvách uzamčených toalet vždy vynášel zpět textilní zboží do místa prodeje. Impulsem k prohlídce prostor s toaletami byl okamžik, kdy celníci přistihli prodejce, jak vynáší další podezřelé zboží. Krátce po zahájení prohlídky vstoupil do tohoto objektu další prodejce, který zde přítomnost celníků zjevně netušil, když reagoval odhozením klíčů od místní uzamčené komory s dalším ukrývaným nelegálním zbožím. Vstup do střeženého úkrytu prodejce následně na výzvu celníkům umožnil.

Provedené prohlídky potvrdily podezření na skladování nelegálního zboží. Uvnitř bylo nalezeno

  • módní zboží, které by mohlo porušovat práva majitelů ochranných známek. Tomuto podezření nasvědčoval, vedle nižší kvality provedení, mimo jiné i primitivní způsob prodejního balení. Jednalo se o textilní výrobky, obuv a oděvní doplňky (v množství bezmála 700 ks či p.), které byly ve svém designovém zpracování opatřeny označením zaměnitelným s logy a symboly světových značek. Škoda způsobená majitelům práv duševního vlastnictví případným uvedením zboží na trh byla v daném případě vyčíslena v částce dosahující téměř 1.000.000 Kč.

Dále bylo prohlídkou nalezeno 

  • 3.000 ks cigaret, které nebyly značeny způsobem stanoveným ze zákona o spotřebních daních, a
  • lihoviny neoznačené povinnou kontrolní páskou.

      Podezřelé zboží bylo na místě zajištěno. Přistižení prodejci jsou nyní prověřováni pro podezření z protiprávního jednání.

objekt prodejní haly

WC přístupné samostatně z vnější strany objektu zboží ukrývané na toaletě



Bc. Pavel Polanka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Plzeň
tel.:   377 204 180
e-mail:  p.polanka@cs.mfcr.cz


Skočit na začátek stránky