CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 03.06.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Úkryty nelegálního zboží jsou stále důmyslnější

Se souhlasem státního zástupce Okresního státního zastupitelství  v Chebu včera příslušníci odboru Pátrání a dohledu Celního ředitelství Plzeň provedli prohlídku jiných prostor a pozemků dvou prodejen v areálu obchodního centra Asia Dragon ve Svatém Kříži na Chebsku.
V důmyslně vybudovaném skladovém prostoru objevili 12.150 kusů pirátských CD nosičů se zvukovým a zvukově obrazovým záznamem. Nalezený prostor sloužil nejen k distribuci nelegálně vyrobených nosičů, ale také k jejich kompletaci. Škoda způsobená majitelům autorských práv ze zajištěných nosičů činí 7 milionů korun.
Skladovací prostor se zbožím celníci museli nejdříve objevit. Povolení k prohlídce se vztahovalo na dvě vzájemně propojená prodejní místa, která ale po otevření budila dojem, že jsou prázdná a již nepoužívaná. Ve stáncích nebylo žádné zboží, pouze prázdné obaly, kartonové krabice a různý odpad.
Teprve následně celníci odhalili skladovací prostor se zbožím. Nelegální zboží bylo ukryto, ale také přímo nabízeno, v půdním prostoru, který byl důmyslně zbudován nad falešným stropem z dřevotřískových desek. Schody do tohoto prostoru byly zamaskované tak, aby při pohledu do stánku nebyly viditelné. Kromě skrytého schodiště byly v bočních stěnách stánků připraveny únikové východy, které pravděpodobně sloužily pro případy náhlých kontrol celních nebo jiných kontrolních složek.
 Zboží bylo zajištěno a případ je nyní dále v šetření pro podezření ze spáchání přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi.
 Od začátku roku bylo na území Karlovarského a Plzeňského kraje v rámci trestního řízení zajištěno 98.121 kusů pirátských nosičů. Škoda způsobená na autorských právech byla u zajištěných nosičů vyčíslena na 57 milionů korun. Západočeští celníci zahájili od začátku roku již 25 trestních řízení proti výrobcům a distributorům pirátských nosičů. Dalších 2.245 kusů nosičů bylo zajištěno v rámci běžných kontrol celních úřadů.
 Ukazuje se, že pirátské nosiče jsou stále výdělečným artiklem zejména pro příhraniční prodejce, přičemž způsob a taktika jejich výroby, skladování a prodeje je stále důmyslnější a utajenější. 

 




   půda s nosiči pohled na půdní skladúnikový východ dolní prostor


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky