CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 14.01.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Výsledky CŘ Plzeň v oblasti ochrany práv duševního vlastnictví v roce 2009

Zbožím porušujícím práva duševního vlastnictví se rozumí padělky a nedovolené napodobeniny, které se ve velké míře v předešlých letech prodávaly zejména na příhraničních tržnicích. V průběhu roku 2008 došlo ze strany celní správy k razantním kontrolním akcím a dlouhodobým dohledům na všech velkých západočeských tržnicích a vlivem těchto opatření se prodej nelegálního zboží podařilo omezit. Zlepšilo se i dodržování ostatních předpisů pro prodej zboží, obchodníci mají svá prodejní místa většinou řádně označené a v důsledku toho lze lépe identifikovat osobu, která případně předpisy porušuje.

Kontroly vnitřního trhu
V roce 2009 západočeští celníci pokračovali v udržení a dalším zlepšení dosaženého stavu na vnitřním trhu. Podařilo se sice utlumit otevřenou nabídku padělků, ale prodej nelegálního zboží pokračuje skrytou formou, tzn., že prodejci přináší požadované zboží zákazníkům z různých skrýší, tajných skladů nebo odstavených aut. Kromě běžných kontrol na stáncích proto bylo také v loňském roce přistoupeno v rámci trestního řízení k řadě prohlídek skladovacích objektů a jiných nebytových prostor.
V roce 2009 bylo zajištěno 272 tisíc kusů padělků a napodobenin v rámci běžných kontrol. V rámci trestního řízení bylo zajištěno téměř 210 tisíc kusů padělků a napodobenin.
Škoda způsobená majitelům práv duševního vlastnictví ze zajištěného zboží činí 374 milionů korun.

Kontroly dováženého zboží
Množství zajištěných padělků na vnitřním trhu se oproti loňskému roku snížilo, naopak vzrostl zhruba o polovinu počet padělků zajištěných při kontrolách dovezeného zboží, ještě před jeho propuštěním do volného oběhu.
V loňském roce byly padělky při celním řízení u útvarů v působnosti CŘ Plzeň nalezeny ve 143 případech v kontejnerech se zbožím dovezeným z Číny. Zajištěno bylo 1milion 156 tisíc kusů či párů padělků obuvi, textilu či jiného spotřebního zboží. Podařilo se tak zabránit škodě majitelů práv, která by v případě prodeje padělků  přesáhla
1 miliardu korun.

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky