CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 24.09.2012


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Zákaz vývozu lihovin - popis situace

Doprava výrobků podléhajících spotřební dani, tedy i lihovin pro obchodní účely je uskutečňována pomocí elektronického systému pro dopravu a sledování vybraných výrobků (EMCS), který funguje mezi všemi státy EU.  V tomto systému jsou přepravovány lihoviny pro obchodní účely na základě elektronického průvodního dokladu (e-AD). Podstatou systému je kontrola přepravy a sledování zásilky od výrobce k příjemci v jiném členském státě. Lihoviny se v tomto systému přepravují v tzv. režimu podmíněného osvobození od daně, jelikož spotřební daň se pak platí až v zemi spotřeby. Společnost, která lihoviny vyváží v režimu podmíněného osvobození od daně, může tedy dopravu zahájit pouze jedině prostřednictvím  systému EMCS se schválením celních orgánů.
Systém EMCS umožňuje i elektronické avizování do země určení.
V současné době je systém EMCS pro lihoviny nad 20 % obj. alkoholu blokován, tzn., že žádná dopravu lihovin v podmíněném režimu nemůže být zahájena a tudíž ani přijata jiným státem EU.
Vývoz lihovin propuštěných do volného režimu, tedy které byly spotřebitelem zakoupeny a zaplacena z nich spotřební daň, lze  kontrolovat pouze namátkovými kontrolami u hraničních přechodů. V západočeském regionu je např. 14 silničních hraničních přechodů. Obnovení nepřetržitých kontrol přímo na hraničních přechodech nelze z technických i personálních důvodů v současné době zajistit. Skupiny mobilního dohledu budou dle pokynu namátkově kontrolovat vozidla na vhodných místech před hraničními přechody nebo provádět zastavování vozidel tzv. dynamickým způsobem. Zejména na dálnici D5, která vede do Německa budou vozidla ke kontrole typovat pomocí služebního vozidla a svedou je na bezpečné odstavné místo a tam provedou kontrolu.
Zjištěné případy případného porušení zákazu vývozu budou celníci předávat krajské hygienické stanici.

 

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky