CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 01.09.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Pražští celníci a policisté opět zadrželi prodejce padělků

    Včera v odpoledních hodinách provedli pražští celníci a policisté další společnou kontrolní akci ve velkoobchodní tržnici v Praze Malešicích. Zaměřená byla  především na dopadení osob, které prodávají zboží, jež porušuje práva k ochranné známce.

    Celkem padesát příslušníků ozbrojených sborů obsadilo v půl třetí odpoledne stánky, v nichž prodejci nabízeli padělky značkového zboží. Celníci spolu s policisty zadrželi na místě jedenáct osob, které falzifikáty prodávaly, ale také zajistili 8.330 kusů textilního a spotřebního zboží porušující práva k ochranné známce. Hodnota zajištěného zboží byla předběžně vyčíslena na osm milionů korun.

    Prodejci, většinou vietnamské národnosti, nabízeli k prodeji rozmanité druhy výrobků, jež byly opatřeny logy známých světových značek. Akce se odehrála také za přítomnosti zástupce majitele práv k ochranné známce PUMA, který na místě posuzoval, zda vystavené zboží je plagiátem této značky.

    Zajímavostí včerejší akce bylo zajištění většího množství tužkových baterií, které byly označeny jako nabíjecí, přičemž se jednalo o baterie k jednorázovému použití. V případě pokusu o dobití by mohlo dojít jak k poškození spotřebiče, tak i zdraví, jelikož baterie obsahují prvky, které se při styku s elektrickým proudem mohou vznítit.

    Všem zadrženým osobám hrozí vysoké peněžní pokuty či trest odnětí svobody až na dva roky za porušování práv k ochranné známce.


Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 293
mobil: 604 290 443
fax: 224 228 758
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky