CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 07.10.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Pražští celníci zadrželi překupníka zvířat

Včera zadrželi pražští celníci v Říčanech u Prahy jednoho z nejvýznamnějších evropských obchodníků se zvířaty.

Ve dnech 5.-6. října 2005 provedli pracovníci Celního ředitelství Praha, za účasti České inspekce životního prostředí, realizaci případu zaměřeného na odhalení nelegálního obchodu s přísně chráněnými živočichy. Během uplynulých dvou dnů zajistili odborníci při domovních prohlídkách 128 živých exemplářů velmi vzácných druhů živočichů přímo ohrožených vyhubením, jež byly drženy v rozporu s platnými předpisy a bez příslušných povolení (Úmluva „CITES“).

Zasahující celníci s pracovníky ČIŽP zajistili různé druhy vzácných plazů, především hroznýše a želvy. Zvířata byla umístěna do záchranného centra pražské ZOO a jejich hodnota je jen velmi obtížně vyčíslitelná. V objektech také celníci nalezli velké množství padělaných dokladů dokumentujících rozsáhlé a dlouhodobé nelegální obchodování s řádově desetitisíci exempláři ohrožených živočichů. Činností podezřelého tak byly způsobeny nenapravitelné škody.

Zadržená osoba byla obviněna ze spáchání trestného činu neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Vzhledem k rozsahu a závažnosti trestné činnosti byla na obviněného muže uvalena vazba a hrozí mu trest odnětí svobody až ve výši pěti let.

Celní správa ČR má k dispozici autentické záběry a fotografie k uvedenému případu.

   

Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 293  mobil: 604 290 443
fax: 224 228 758
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky