CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 24.10.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Celníci zadrželi další tuny nebezpečných potravin

    V minulých dnech zadrželi celníci z Celního úřadu Praha D5 zásilku více než 18 tun zdravotně závadného ovoce.

    Analýzy zásilek fíků dovážených z Turecka, jež na vyžádání celníků provedla laboratoř Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), prokázaly, že u tohoto zboží je výrazně překročena povolená hranice aflatoxinu, v některých případech i několikanásobně.
    Aflatoxiny patří do skupiny mykotoxinů, jež se obecně považují za velmi silné karcinogeny. Příslušný celní úřad na základě výsledků testů rozhodl o nepropuštění tohoto zboží do volného oběhu a v nejbližší době bude zpětně vyvezeno mimo území Evropského společenství. 

    Téměř souběžně s touto zásilkou Celní úřad Praha D5 nepropustil na český trh téměř tunu rýže z Vietnamu. Při standardní kontrole totiž celníci v dovážené balíčkované rýži objevili větší množství živého drobného hmyzu. Analýzy odebraných vzorků prokázaly, že se jedná o skladištního škůdce pilouse rýžového (Sitophilus oryzae). Ten nejen znečišťuje a poškozuje potravinářské komodity, ale způsobuje u citlivých osob závažné alergické reakce.
    I v tomto případě Celní úřad Praha D5 rozhodl o nepropuštění zboží do volného oběhu. V současné době se závadné potraviny nacházejí ve skladech pod celním dohledem.

    V letošním roce je to tak již dvacátý případ, kdy Celní správa ČR nepropustila na volný spotřebitelský trh lidskému zdraví nebezpečné potraviny, a to v celkovém množství více než 70 tun.

   

Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 293
mobil: 604 290 443
fax: 224 228 758
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky