CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 28.02.2008


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

Nezákonný dovoz chráněných živočichů a rostlin stále vzrůstá

Za první dva měsíce letošního roku vzrostl počet případů nezákonného dovozu chráněných živočichů a rostlin. V největší míře se jedná o případy odhalené na mezinárodním letišti v Praze – Ruzyni, výjimkou není ani celní detašované oddělení Pošta (které náleží pod Celní úřad Praha 1).
V drtivé většině případů se jedná o neživé exempláře chráněných druhů živočichů, výrobků z nich nebo částí jejich těl (ostny dikobraza, lebky hadů, krunýře želv, vypreparované želvy a krokodýli, vyčiněné vlčí kůže, kabelky, opasky, obuv)  také nejrůznější druhy korálů nebo jejich úlomky, zévy a mořští koníci. Ani dovoz živých exemplářů není ničím výjimečným (papoušci, gekoni, želvy nebo hadi).
Za zmínku také stojí vynalézavost cestujících, kteří si tuto „pašovanou krásu“ hodlají dovézt bez patřičných dovozních a vývozních povolení. Pašeráci volí mnohdy kromě standardního úkrytu ve svém cestovním zavadle i velmi zvláštní způsoby a známy jsou i případy, kdy cestující měl na svém těle připevněno několik hadů, v úmyslu obelstít celní kontrolu.
            V případě takového nezákonného dovozu je přivolán pracovník České inspekce životního prostředí, který potvrdí, zda se skutečně jedná o exemplář podléhající Mezinárodní úmluvě CITES (o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). Když cestující nepředloží dovozní ani vývozní povolení, pracovník ČIŽP exemplář zajistí.
Celní správa ČR proto doporučuje občanům, aby si ještě před cestou zjistili, zda uvažovaným dovozem živočichů a rostlin neporuší mezinárodní úmluvu CITES (o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin).
 
Celní ředitelství Praha má k dispozici fotodokumentaci nejrůznějších nelegálně dovezených exemplářů.

 

 

     
     
     

Ivana Dvořáková
tisková mluvčí
Celního ředitelství Praha
tel.: 261 334 122
fax: 261 334 120
mobil: 604 290 443
e-mail: i.dvorakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky