CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 09.10.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci zadrželi trhovce prodávající padělky

„Severočeští“ celníci se nechtějí spokojit pouze se zajištěnými plagiáty či pirátskými nahrávkami z opuštěných stánků a mění taktiku.  Snaží se přistihnout trhovce přímo při jejich prodeji.

Koncem týdne provedli ve stejný den na Chomutovsku a Děčínsku kontrolní akci zaměřenou na stánkový prodej, při níž se zaměřili právě na prodejce, kteří nabízejí, prodávají a skladují zboží porušující některá práva duševního vlastnictví.

V obci Hřensko u hotelu Hawel zadrželi příslušníci Celního úřadu Děčín asijského prodejce přímo při prodeji pirátských nahrávek. Na místě pak ve stánku zajistili 163  ks pirátských kopií autorských děl na CD nosičích, 154 ks na DVD nosičích a 4 580 kusů neznačených cigaret. Škoda způsobená majitelům autorských práv byla vyčíslena hodnotou téměř 205 tisíc korun.  Únik na daních, který by prodejem  neznačených cigaret státu vznikl činí 11 752 korun. 

Obdobně si počínali i chomutovští celníci  na tržnici v obci Křímov - pošta. Skupina celníků zde zadržela v prodejním stánku trhovce, který nabízel ke koupi plagiáty textilních výrobků. Na místě pak zajistila  61 ks převážně triček a svetrů používajících neoprávněně ochranné značky S. Oliver, Diddl, Buffalo, adidas, Puma a Nike. Majitelům ochranných značek vznikla škoda ve výši bezmála 85 tisíc korun.

Zadržení prodejci čelí podezření ze spáchání trestného činu porušování autorského práva, porušení předpisů o nálepkách k označení zboží,  porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu.

 


 
Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216  fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky