CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 26.11.2006


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci zajistili stovky léků

     Severočeští celníci zajistili při sobotní kontrole v příhraniční obci Hřensko na Děčínsku nejen značné množství padělků značkového zboží, ale i léčivé přípravky.

     Do zdejších stánků a obchůdků se vydalo na kontrolu čtyřicet celníků a tři pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Kontroloři prověřili 35 stánků v nichž zajistili 4 895 kusů textilního zboží (zn. Adidas, Nike, Diesel, Puma, Esprit, Lonsdale, Fox, S. Oliver, Hugo Boss aj.) a 568 kusů pirátských hudebních a filmových nosičů, u nichž je podezření, že porušují některá práva duševního vlastnictví. Škoda způsobená majitelům ochranných známek činí 7 456 360 korun. Dále bylo nalezeno tisíc cigaret, které nebyly opatřeny platnou tabákovou nálepkou. Většina asijských obchodníků se při zásahu rozprchla a  pozorovala celníky v hloučcích zpovzdálí.

     Pracovníci Státního ústavu pro kontrolu léčiv ve spolupráci s celníky zjistili na místě tři případy nezákonného prodeje léčivých přípravků. Dokonce byly nalezeny  léčivé přípravky, které jsou k mání pouze na lékařský předpis.  Celkem bylo zajištěno 773 kusů balení léků (např. Voltaren, Aspirin, Rennie, Gingio, Fenistil gel) v hodnotě přibližně 20 tisíc korun. Podle pracovníků SÚKL se jedná o dosud největší záchyt léčiv za dobu provádění kontrol. Prodejcům (dva Češi a  jeden Vietnamec) hrozí ve správním řízení pokuta až do výše 200 tisíc korun.

     Tak jako minulou sobotu, provedli včera celníci kontrolní akci zaměřenou na padělky značkového zboží v několika regionech ČR současně. V sérii velkých kontrol tržnic  budou i nadále pokračovat. 

 

     

Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky