CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 23.01.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Výkaz pro INTRASTAT nepodávají firmy včas

     Pokutu za neposkytnutí statistických údajů do systému INTRASTAT zaplatilo v loňském roce celním úřadům v Ústeckém a Libereckém kraji téměř 140 firem.

     Útvary Celního ředitelství Ústí nad Labem evidovaly v loňském roce 1 518 nepodaných hlášení. Celníci zahájili se 146 ti zpravodajskými jednotkami, které porušily předpisy, správní řízení, z nichž 138 ti subjektům vyměřili pokutu v úhrnné výši 109 500 korun.

     Celní úřady sbírají od zpravodajských jednotek výkazy pro Intrastat, primárně zpracovávají data a provádějí poradenskou činnost vykazujícím firmám. Jsou též oprávněny uložit subjektům neposkytujícím statistické údaje pokutu až do výše jednoho milionu korun.

      V souvislosti s modernizací sběru dat pro Intrastat přichystala Celní správa ČR webovou aplikaci „InstatOnline“. Ta nahradí dosud provozovaný systém IDES, jenž svůj provoz ukončí podáním výkazů za prosinec 2007. (Systém IDES bude možné následně použít do 30. 6. 2008, avšak pouze k provádění oprav). Nová webová aplikace je již nyní dostupná v testovací verzi na stránkách Celní správy ČR www.celnisprava.cz pod odkazem - Obchod se zbožím/Intrastat.  Ostrý provoz webové aplikace může podnikatelská veřejnost využít od února 2007 (sběr dat za leden 2007). Užití ostré verze aplikace je podmíněno novou registrací na místně příslušném celním úřadu.

      Celní správa tak nabízí podnikatelské veřejnosti modernější, průkaznější a bezpečnější způsob podávání výkazů pro Intrastat. Detailní informace a kontakty jsou k dispozici na internetových stránkách celní správy.


Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky