CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 02.05.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

V obchodech odhaleny lihoviny bez kontrolních pásek

     Téměř 300 kusů zajištěných lahví lihovin v hodnotě bezmála 45 tisíc korun, to je výsledek kontrolní akce severočeských celníků, kterou provedli v uplynulém týdnu ve svém regionu.

     Kontrolu zaměřenou na značení lihovin tzv. kontrolními páskami a jejich pravost provedli celníci ve více než dvaceti obchodech. Kontrolovanými subjekty byly nejen maloprodejny, ale i obchodní řetězce. Při kontrolách zboží podléhajícího spotřebním daním byly nalezeny výrobky lihovin, které zřejmě nebyly vyrobeny legální cestou.  V šestnácti obchodech celníci objevili celkem 165 lahví (93,2 litrů) lihovin, které nebyly opatřeny povinnou kontrolní páskou. Dalších 106 lahví (69,7 litrů)  alkoholických nápojů různých značek kontrolní pásky sice mělo, údaje na nich však neodpovídaly skutečnosti (výrobce, obsah alkoholu nebo objem lahve uvedený na etiketě neodpovídal kódu na kontrolní pásce). 

     Důležitou indicií svědčící o nelegálním původu zjištěných výrobků byly právě kontrolní pásky, které celníkům usnadňují identifikaci výrobku. Konzumenti by měli být před nákupem neokolkovaných lihovin obezřetní, neboť takové to lihoviny mohou být vyrobeny z lihu neznámého původu. To může mít dopad nejen na kvalitu výrobku, ale zejména na zdraví spojené s jeho konzumací.


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky