CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 21.05.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Černý pátek pro trhovce na severu Čech

     Černý pátek (dne18.5.2007) zřejmě prožilo několik asijských trhovců v Ústeckém kraji. Celníci si na tento den připravili jednu z kontrolních akcí, při které se zaměřili především na příhraniční tržnice a pravidelné burzy. Cílem bylo zjistit, zda se zde skladuje, nabízí nebo prodává zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou nebo je zboží vyrobené bez souhlasu majitele autorských práv.

     Na teplické burze konající se pravidelně v prostorách parkoviště u fotbalového stadionu zadrželi celníci prodejce, který nabízel textilní výrobky porušující některá práva duševního vlastnictví. Jednalo se o 2193 kusů pánských a dámských triček značek Puma, adidas, Diesel, Nike, Playboy a další. Škoda způsobená majitelům dotčených ochranných známek byla předběžně vyčíslena na 1 921 340 korun. Zadržený prodejce nyní čelí podezření ze spáchání trestného činu porušování autorských práv a porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu, za což mu hrozí odnětí svobody až na dva roky.

     Na Chomutovsku obrátili celníci pozornost na tržnici zvanou „Malá Špic“ v obci  Křímov. Zde zajistili téměř patnáct set kusů pladělků. Jednalo se o 1 039 kusů nosičů s hudební a filmovou produkcí, 350 kusů plagiátů textilních výrobků a 56 párů obuvi.   Zboží celníci objevili ve dvou stáncích.  V průběhu akce byl v jednom z nich zadržen  prodejce, který nyní čelí podezření ze spáchání trestných činů porušování autorských práv a porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu, za což mu hrozí odnětí svobody až na pět let. Škoda způsobená majitelům autorských práv a dotčených ochranných známek byla tentokrát vyčíslena na bezmála 1,2 milionu korun.

     Ani v neděli (dne 20.5.2007) nenechali celníci příhraniční tržnice bez dozoru. Na místní tržnici v obci Vejprty na Chomutovsku se vydali provést kontrolní nákup hodinu po poledni. Podařilo se jim  při tom  zadržet prodejce, v jehož stánku se nacházelo 1 039 kusů nelegálně vyrobených kopii s hudební a filmovou produkcí. Škoda způsobená majitelům autorských děl byla předběžně odhadnuta na 550 tisíc korun.

por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky