CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 24.08.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Celníci odhalili v bistru "načerno" pracující cizince


     V posledních dnech odhalili děčínští celníci při kontrole na úseku státní politiky zaměstnanosti, ochrany pracovních vztahů a pracovních podmínek pět cizinců vykonávajících pracovní činnost bez patřičných povolení.

     Celníci se dne 22. 8. 2007 krátce po poledni zaměřili na předem vytipovanou gastronomickou provozovnu.  V době kontroly pracovalo v děčínské restauraci a přilehlém bistru pět cizinců na pozicích kuchaře a obsluhy při podávání jídel.  Přistižené osoby pocházející z Vietnamu nebyly schopny prokázat na základě jakého pracovněprávního vztahu či jiné smlouvy pracovní činnost vykonávají. Celníci pojali podezření, že vykonávají práci bez příslušných pracovních povolení, a tudíž v rozporu s platnými právními předpisy. Podklady o zjištěném případu porušení zákona o zaměstnanosti předali celníci děčínskému úřadu práce k zahájení správního řízení. Za nelegální zaměstnávání cizinců hrozí  zaměstnavateli pokuta až do výše dvou milionů korun.

     Jen za první pololetí letošního roku provedli severočeští celníci ve svém regionu celkem 113 kontrol na úseku státní politiky zaměstnanosti a ochrany pracovních vztahů. V rámci uvedených kontrol bylo u 33 subjektů zjištěno zaměstnávání cizinců v rozporu s právními předpisy. Osmaosmdesát osob pocházejících ze zemí mimo EU nemělo pro vykonávanou činnost náležitá pracovní povolení. Nejčastěji se jednalo o státní příslušníky Ukrajiny a Vietnamu. „Na černo“ pracující Ukrajince celníci odhalují zejména ve stavebnictví, Vietnamce pak v oblasti obchodu a služeb nebo právě v gastronomických provozovnách a stáncích s rychlým občerstvením

 

    

 

 


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky