CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 23.09.2007


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Na tržnici „Rašelina“ zadržen další prodejce padělků

     Téměř tři tisíce plagiátů zajistili chomutovští celníci při páteční kontrolní akci, která byla zaměřena na zboží porušující některá práva duševního vlastnictví a klamání spotřebitele.

     Během odpoledne nalezli celníci nejprve na tržnici v obci Loučná pod Klínovcem opuštěný mobilní prodejní pult, na němž se nacházelo 500 kusů CD nosičů. Majitele stánku se ustanovit nepodařilo, protože stánek nebyl označený a nikdo z okolních prodejců se ke zboží nepřihlásil.  O dvě hodiny později již byli celníci úspěšnější.
Na tržnici zvané Rašelina v katastru obce Hora Svatého Šebestiána zadrželi prodejce, který nabízel ke koupi zimní bundy s logy známých výrobců a pirátské nahrávky s filmovými novinkami (např. RUSH HOUR-3, TRANSFORMERS, THE LOST ROOM aj.). Celníci v jeho prodejním stánku zajistili celkem 1 295 ks CD nosičů, 480 ks DVD nosičů, 608 ks textilních výrobků (mikiny, svetry, bundy, tepláky, čepice a další) různých značek (ADIDAS, NIKE, PUMA, LACOSTE, DIDDL, DIESEL, SPONGEBOB atd.) dále 83 ks galanterie (opasky, ledvinky, kabelky, batohy) a 20 párů sportovní obuvi. Škoda způsobená majitelům ochranných známek a práv autorských byla vyčíslena na 2,5 milionu korun.

     Zadržený prodejce čelí podezření ze spáchání trestných činů porušování autorských práv a porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu.

     Příhraniční tržnice na Chomutovsku jsou místem častého prodeje plagiátů. Za poslední tři měsíce zde chomutovští celníci zajistili 10 444 kusů nelegálních obrazových a zvukových nahrávek na CD a DVD nosičích a 4 988 kusů napodobenin textilních výrobků. Škoda způsobená majitelům práv duševního vlastnictví činila bezmála 13 milionu korun.


por. Jiří Nejedlý
tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel.: 475 667 216, fax: 475 667 310
mobil: 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky